Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

FTX crypto stijgt weer hard, dit weten we nu over de terugbetalingen

Wanneer gaat FTX zijn klanten compenseren? En hoeveel precies?

FTX Token-FTT
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
FTX crypto stijgt weer hard, dit weten we nu over de terugbetalingen

Foto: 24K-Production/Shutterstock

Terwijl bitcoin (BTC) en het overgrote deel van de cryptomarkt pas op de plaats neemt, is FTX token (FTT) juist hard in waarde gestegen. De cryptomunt van de ingestorte cryptobeurs FTX steekt met kop en schouders boven de rest van de markt uit met een grote stijging. Hoewel de token in theorie waardeloos is, profiteert de koers enorm van de terugbetalingen die eraan zitten te komen. Maar wanneer kunnen klanten (een deel van) hun geld verwachten, en hoeveel precies?

‘Solana is de grootste rivaal van ethereum’, volgens cryptobank
'Solana is de grootste rivaal van ethereum', volgens cryptobank

FTT koers stijgt 15%

Eerst maar eens de koers van FTT. Deze is in de afgelopen 24 uur met ongeveer 15% gestegen waardoor het met afstand de best presterende top 100-cryptomunt is. Memecoins bonk (BONK), mog coin (MOG) en cat in a dogs world (MEW) volgen met stijgingen rond de 7%. Een flink gat dus.

De FTT koers maakte gisteren aan het einde van de middag een opvallende sprong. Rond 17:00 uur ging de token over de toonbank voor ongeveer $1,84, maar een uur later bereikte de koers een piek van bijna $2,28 – een stijging van maar liefst 24%.

Er is geen logische verklaring voor de koersstijging. Maar dat is ook erg lastig gezien het faillissement van FTX en het feit dat een herstart er definitief niet in zit. De munt is dus sowieso niet meer bruikbaar.

Maar de afgelopen tijd heb je in het crypto nieuws regelmatig kunnen lezen over oplevingen die FTT heeft gehad door ontwikkelingen in de rechtbank. Op 8 oktober werd het terugbetalingsplan van FTX goedgekeurd, waardoor het einde van de saga eindelijk in zicht is.

Advertentie

Terugbetalingsplan FTX

Maar schuldeisers vragen zich natuurlijk af hoeveel geld zij zullen krijgen en wanneer precies. De tijdlijn is echter nog niet helemaal duidelijk. Er is namelijk nog geen officiële datum vastgesteld wanneer het terugbetalingsplan in werking treedt. Dit moet binnen 90 dagen na goedkeuring gebeuren. Uiterlijk begin januari volgend jaar gaat het proces dus van start, en dan heeft de beurs nog 60 dagen om de betalingen uit te voeren. Tussen januari en maart volgend jaar dus.

Althans, dit gaat om claims met een waarde van minder dan $50.000 – wat maar liefst t 98% van alle claims vertegenwoordigt. Deze betalingen worden in een enkele transactie verricht, in tegenstelling tot de claims van boven de $50.000. Het zou tot eind 2025 kunnen duren voordat al deze betalingen verricht zijn.

Klanten met vorderingen onder de $50.000 kunnen ongeveer 118% van hun tegoeden terugverwachten, terwijl klanten met grotere claims boven de $50.000 mogelijk tot 142% terugkrijgen. Hoewel deze percentages indrukwekkend lijken, is de werkelijkheid minder rooskleurig.

De terugbetalingen worden namelijk in contanten gedaan, gebaseerd op de waarde van hun crypto-activa op het moment van het faillissement. Aangezien de cryptokoersen flink zijn gestegen sindsdien, ligt het bedrag vele malen lager dan wat hun crypto anders zou  opleveren.

In totaal wordt ongeveer $16 miljard teruggeven aan klanten. Als een deel weer terug in de markt vloeit, zou dit een grote boost kunnen geven aan de koersen.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond
‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin slechts haartje verwijderd van bullrun, zegt Nederlandse analist
Bitcoin slechts haartje verwijderd van bullrun, zegt Nederlandse analist
Nieuwe memecoin stijgt keihard, doordat AI zich ermee bemoeit
Nieuwe memecoin stijgt keihard, doordat AI zich ermee bemoeit
Advertentie