Foto: Dzelat/Shutterstock
De Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft deze week, samen met een rechtbank in New York, een inwoner genaamd Idin Dalpour gearresteerd wegens miljoenenfraude. De man wordt verdacht van het oplichten van investeerders voor ten minste 43 miljoen dollar door middel van een zogenoemde Ponzi-scheme. Hierin zouden een horecabedrijf in Las Vegas en cryptohandel een rol spelen.
Op 1 mei beschuldigden de procureur van de Verenigde Staten voor het zuidelijke district van New York en de FBI Idin Dalpour van frauduleuze activiteiten, waaronder misleidende investeringsmogelijkheden.
Ponzi-schema à la Madoff
Dalpour haalde een klassieke truc uit bij nietsvermoedende beleggers. Deze zou hij namelijk hebben verleid om te investeren in zijn bedrijven met de belofte van hoge rendementen, een veelvoorkomende vorm van fraude binnen de financiële wereld.
De fraudeur zou contracten, vervalste bankafschriften en nep e-mails hebben gebruikt om de nietsvermoedende investeerders over te halen om bij hem te komen beleggen. De investeerders werd een jaarlijks return on investment (ROI) van minimaal 42% beloofd.
Volgens de FBI werden de opgehaalde investeringen in plaats daarvan gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen om de beloften van 42% waar te maken. Daarnaast zou het geld zijn gebruikt voor de persoonlijke uitgaven van Dalpour. Waaronder eigen gokschulden en de kosten voor privéscholen voor zijn kinderen. Een Ponzi-scheme à la Bernie Madoff, die bekendstaat als een van de grootste fraudeplegers in de geschiedenis van Wall Street.
Agent James Smith sprak over de arrestatie de volgende woorden uit: ‘De arrestatie van vandaag illustreert de toewijding van de FBI om de economische rechtvaardigheid te handhaven en ervoor te zorgen dat de acties van één individu niet ten koste gaan van anderen.’
Het complot van Dalpour werd onthuld toen hij in november 2023 door een groep slachtoffers werd geconfronteerd. Tijdens deze confrontatie gaf Dalpour zijn misdaden toe en erkende hij de ernst ervan. Hij zei: “Je kunt me net zo goed meteen in de gevangenis zetten, bijvoorbeeld nu.”
Het grote crypto schandaal rond Sam Bankman-Fried
Dit recente schandaal rond Dalpour is niet de eerste keer dat de cryptowereld wordt opgeschrikt door een Ponzi-scheme. Een van de meest beruchte gevallen in recente jaren was de fraudezaak rondom Sam Bankman-Fried in 2021. Hij was de oprichter van de crypto-exchange (FTX), die uiteindelijk instortte onder beschuldigingen van financiële oplichting en mismanagement. Na uitgebreid onderzoek en een reeks rechtszaken is Bankman-Fried veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf van 25 jaar.
Belang van toezicht op het ‘wilde westen’ van crypto
Deze en andere soortgelijke zaken benadrukken de risico’s en de noodzaak van strenge regelgeving en toezicht in de snelgroeiende maar vaak onstabiele cryptomarkt. De wereld van cryptocurrency blijft een broeinest voor fraudeurs. Bijna elke paar maanden komt er wel nieuws naar boven over fraudezaken en andere financiële schandalen. Deze terugkerende incidenten onderstrepen de uitdagingen die gepaard gaan met de nog jonge cryptomarkt. Voor regelgevers blijft het een constante strijd om veiligheid en transparantie te waarborgen, terwijl ze proberen het vertrouwen in digitale valuta te versterken.