Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, sprak in juli zijn werknemers achter gesloten deuren toe omtrent een verscheidenheid aan onderwerpen waaronder Facebooks aankomende cryptocurrency Libra. Dat blijkt uit gelekte audiobestanden in handen van het nieuwsnetwerk The Verge.
Libra is een controversieel item geworden sinds de onthulling van de white paper in juni. In juli moest David Marcus, hoofd van het project, de stablecoin verantwoorden voor het Amerikaans congres. Zij, maar ook andere regelgevers en toezichthouders over de hele wereld, lieten weten dat zij zich enorme zorgen maken om het project. Vooral als het gaat om Facebooks reputatie omtrent privacy. De uitgelekte discussies vonden kort na deze hoorzittingen plaats.
Zuckerberg meldt dat het doel van Libra is dat mensen via WhatsApp en Facebook Messenger geld wereldwijd naar elkaar kunnen sturen net zo gemakkelijk als dat met plaatjes gaat.
Vervolgens meldt hij dat er al tests worden gedraaid met Libra in meerdere landen waaronder India en Mexico. De hoop is om Libra in een meerdere plaatsen nog voor het eind van dit jaar te lanceren, maar men moet hier rekening houden dat dit gesprek zich in juli afspeelde en dat plannen omtrent de lancering wellicht inmiddels aangepast zijn.
De CEO zegt dat Libra expres vroegtijdig werd aangekondigd. Facebook wil een meer “consultatieve benadering” hanteren en het product niet zomaar plotseling op de markt uitbrengen. De hoorzittingen in juli waren hier onderdeel van. Zuckerberg zegt dat er nog een lange weg te gaan is, maar dat hij dit ook wel een beetje verwacht had.
Tevens verwacht hij dat deze handelswijze – het van te voren benaderen van regelgevers – nog vaker in de toekomst voor andere producten zal gebeuren. Zuckerberg noemt als voorbeeld dat Facebook meer encryptie wil toepassen op de berichtenapps om privacy beter te beschermen maar dat “wetshandhavingsinstanties daar niet blij mee zullen zijn.”
Naast Libra gaat Zuckerberg nog op een aantal andere onderwerpen in. Hij zegt, onder andere, dat hij bereid is om het plan van de Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren om Facebook uiteen te halen aan zal vechten als het daarop aankomt. Hij meldt dat het uiteen halen van grote technologiebedrijven niet het antwoord is op bestaande problemen en dat hij liever samenwerkt met regelgevers om extreme maatregelen en boze mensen in de toekomst te mijden.
Daarnaast werd ook TikTok aangehaald. TikTok is een nieuwe social mediaplatform uit China dat wereldwijd razend populair aan het worden is, vooral onder jongeren. Het lijkt voor het eerst dat een dergelijk Chinees product het ook buiten Azië erg goed doet en Zuckerberg zegt dat Facebook de concurrentie aan zal gaan.
Verder meldt Zuckerberg dat Facebook meer dan 30.000 mensen in dienst heeft (grotendeels outsourced) die content modereren en meer dan 100 miljard stukjes content elke dag moeten doorspitten. CTO Mike “Shrep” Schroepfer voegt daaraan toe dat zij bezig zijn betere tools te ontwikkelen die vergelijkbare content sneller herkent.
Facebook aan de breincomputers
Zuckerberg vertelt ook dat Facebook zich de komende 10 jaar op breincomputer interfaces gaat inzetten. Dat zal vooralsnog de “niet-invasieve” manier zijn waarbij dus geen chip in je hersenen wordt gezet maar dat eerder via virtual reality (VR) en augmented reality (AR) technologie als een hoofdband of bril gaat. Zuckerberg zegt lacherig:
Als je denkt dat Libra moeilijk te lanceren is… Stel je voor dat Facebook hersenoperaties zou willen uitvoeren. Ik zou de congreshoorzittingen daarover niet willen zien.
Als laatst geeft Zuckerberg toe dat hij denkt dat hij allang ontslagen zou zijn geweest door Facebook als hij geen meerderheidsbelang zou hebben in de raad van bestuur:
Één van de dingen waar ik geluk mee heb is dat ik de meerderheid van het aantal stemmen in handen heb. Dat bleek best belangrijk, want er zijn al een paar momenten geweest waarop ik ongetwijfeld ontslagen zou zijn.
We zouden hier niet eens zijn als ik niet de controle had.
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe Macro Update staan in onze members-omgeving! David gaf vorige week al aan dat het verstandig is om defensief te zijn, maar wat is de situatie nu? Hij legt het in zijn nieuwe Macro Update uitgebreid uit.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.