Foto: artjazz/Shutterstock
De Europese Unie en de Europese Commissie hebben al het één en ander laten vallen over regulatie van cryptocurrencies. Echte regels specifiek voor crypto zijn er nog niet, maar die zullen vermoedelijk snel verschijnen. Een nieuw rapport van de Europese Commissie laat duidelijk zien dat de Europese overheid een uitstekend beeld heeft van hoe de markt in elkaar zit en hoe regulatie precies in elkaar zou steken.
Goed geïnformeerd over Crypto en DeFi
Het ‘European Financial Stability and Integration Review (EFSIR)’ is op 4 april gepubliceerd. De commissie is erg positief over zowel cryptovaluta als over decentralized finance (DeFi). De laatstgenoemde wordt beschreven als de volgende stap in het crypto-activa-ecosysteem. Het biedt “niet te remmen toegang tot financiële diensten op quasi-anonieme wijze via crypto-asset-wallets.”
De enigszins anonieme aspecten van DeFi zorgen dat regulatie gebaseerd moet zijn op de activiteiten en niet op de entiteit of persoon. Smart contracts zijn een vervanging voor reguliere derde partijen. Daarom is het een goed idee om regulatie toe te passen op het soort smart contract, schrijft de Europese Commissie. Toch moet ook het team achter het DeFi-protocol hierbij worden betrokken. Mensen maken immers de software van het protocol en die kun je juridisch verplichten om mee te werken.
Pilot-project monitoring crypto transacties
Verder kodigt het rapport een pilot-project voor crypto aan voor 2022. Om precies te zijn gaat het om ‘embedded supervision’. Met andere woorden: transacties monitoren op een vrijwel geautomatiseerde manier. Dat is vermoedelijk nodig in verband met de vrijheden die DeFi biedt. Zonder monitoring zouden transacties te snel verwerkt worden om op een effectieve manier criminaliteit te bestrijden.
Bijna nergens wordt het woord cryptocurrency gebruikt, behalve in de voetnoten. Overal staat ‘crypto asset’. Dat geeft aan dat de commissie probeert om juridisch correct te blijven en de termen zo breed mogelijk probeert te houden. Sommige crypto-assets kunnen namelijk aandelen of soortgelijke activa zijn. Dat is bijvoorbeeld waar de rechtszaak tussen de Amerikaanse SEC en cryptobedrijf Ripple over gaat. Je kunt dus verwachten dat je in de toekomst ook bijvoorbeeld aandelen via DeFi zou kunnen kopen.