Foto: artjazz/Shutterstock
De Europese Unie is van plan een nieuwe regelgevend kader op te zetten omtrent cryptocurrencies en voornamelijk voor stablecoins als de aankomende Libra van Facebook.
Valdis Dombrovskis, voorzitter van de Europese commissie van financiën en voormalig premier van Letland, zegt dat de EU deze kans moet grijpen om een van de leidende regelgevers te worden omtrent digitale valuta.
Dit is een goede kans voor Europa om zijn internationale reputatie te versterken en een wereldwijde standaard te worden, waarbij Europese bedrijven nieuwe technologieën omtrent digitale financiën leiden.
Aldus Dombrovskis in een speech tijdens de Digital Finance Outreach 2020 conferentie op 23 juni. Alhoewel er al Europese wetten bestaan omtrent cryptocurrencies als security tokens, zijn stablecoins nog volledig ongereguleerd in de EU.
Gebrek aan rechtszekerheid wordt vaak genoemd als de belangrijkste belemmering voor het ontwikkelen van een solide markt voor crypto-activa in de EU.
Sommige landen hanteren al hun eigen regels, maar dat zorgt voor problemen, volgens Dombrovskis. Hij zegt dat een nieuwe Europees regelgevend kader bestaande wetten kan consolideren over het hele continent.
Verder spreekt Dombvroskis over “wereldwijde stablecoins” waarmee hij waarschijnlijk op de Libra doelt. Hij zegt dat dit soort stablecoins voor “extra uitdagingen” kunnen zorgen en strengere regelgeving nodig hebben, omdat ze de potentie hebben om de financiële en monetaire stabiliteit te verstoren
Over het algemeen is onze aanpak evenredig en gerelateerd aan het risiconiveau. Dat betekent lichtere regels voor minder risicovolle projecten. Als ze een wereldwijde schaal bereiken, zullen stablecoins waarschijnlijk extra uitdagingen opleveren op het gebied van financiële stabiliteit en monetair beleid. In deze gevallen zullen onze regels vanwege hun potentieel systemische rol sterker zijn.
Hoe de nieuwe regelgeving er precies zal uitzien is nog onbekend, deze wordt later dit jaar onthuld.
Vorige week kwam nog naar buiten dat het totale aanbod van stablecoins is verdubbeld in 2020.
Eerder deze maand kondigde een bank in Liechtenstein aan dat het afstand neemt van de internationale betaalmethode SWIFT. In plaats hiervan is de bank van plan gebruik te maken van de stablecoin USDC.
Onlangs bleek dat 500 bitcoin- en crypto-bedrijven hun vergunning verliezen in Estland omtrent het grootste witwasschandaal ooit in Europa.