Nick de Jong Nick de Jong
2 min. leestijd

Ethereum verliest kwart van zijn waarde ondanks nieuwe ETF’s

De ETH koers is sinds ETF-lancering op 23 juli met 25% gedaald

Ethereum-ETH
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum verliest kwart van zijn waarde ondanks nieuwe ETF's

Foto: ST House Studio/Shutterstock

In de afgelopen weken ging het niet zo goed met de koers van de op een na grootste cryptocurrency: ethereum (ETH). Vele analisten en experts gingen ervan uit dat de prijs van de munt zou stijgen na de lancering van de eerste ethereum exchange-traded funds (ETF’s). De koers bewoog echter juist in tegenovergestelde richting. Welke redenen zouden hierachter kunnen zitten?

AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple
AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple

ETF’s oorzaak dalende koers ethereum?

In de afgelopen maand heeft de koers van ETH een duikvlucht genomen van maar liefst 25%. Momenteel wordt de munt verhandeld voor een prijs om en nabij de 2.660 dollar.

Voorafgaand aan de eerste ethereum-ETF’s spraken velen experts en analisten uit dat de prijs van de munt zou stijgen na de lancering. Nu blijkt dat de munt niet de verwachte beweging heeft laten zien. Diezelfde ETF’s zouden zelfs de oorzaak kunnen zijn van de recente prijsdaling.

Uit data van de website CoinGlass blijkt namelijk dat er een totale uitstroom van ruim 433 miljoen dollar uit de ethereum-ETF’s heeft plaatsgevonden sinds de lancering ervan. Deze uitstroom resulteerde in een grote verkoopdruk, die de prijs van de cryptocurrency hard omlaag duwde.

Een andere factor die mogelijk mee heeft gespeeld in de daling, is een toename in het beschikbare aanbod van ETH. Sinds de lancering van de ETF’s op 23 juli is het aanbod al met 60.555 ETH gegroeid, een hoeveelheid die op dit moment gelijk staat aan een waarde van ruim 155 miljoen dollar. Dat is een jaarlijkse percentuele toename van 0,61%, gemeten over de afgelopen maand. Als dit tempo doorzet, zou er per jaar 940.000 ETH bijkomen en 203.000 ETH vernietigd worden. 

Advertentie

Dencun upgrade werpt nog geen vruchten af

Eerder dit jaar, in de maand maart, voerde het Ethereum netwerk een upgrade door: de zogenaamde Dencun upgrade. Het was de grootste aanpassing van het netwerk in lange tijd. Het doel van de stap was duidelijk: het verlagen van transactiekosten bij layer 2-netwerken (toepassingen die als tweede laag op de oorspronkelijke blockchain worden gebouwd) en een betere mogelijkheid om het netwerk te kunnen schalen.

Het analyseplatform CryptoQuant spreekt echter van een worstelende ethereum prijs sinds de upgrade. Volgens de analisten nam het beschikbare ETH-aanbod toe met ruim 197.000 ETH, terwijl de prijs daalde met 35% sinds de update. Toch zijn de toekomstperspectieven volgens sommigen zeker niet somber. Cryptohandelaar Ted meldt dat de munt momenteel consolideert en valt een uitbraak te verwachten in het eerste kwartaal van 2025.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie