Foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com
Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin blikte onlangs terug op voorspellingen die hij jaren geleden maakte over de wereld van cryptocurrencies. De computerprogrammeur somde op Twitter een lijst van uitspraken en artikelen op en bekeek welke voorspellingen klopten en welke niet.
Happy new year!
Today, a mini-tweetstorm of some of the things I’ve said and written over the past decade, and what I think about those subjects today.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) January 1, 2022
Bitcoin
Buterin begon in 2011 als schrijver voor Bitcoin Weekly en later Bitcoin Magazine. In 2013 publiceerde hij een artikel over hoe bitcoin (BTC) bijvoorbeeld Iraniërs en Argentijnen kan helpen doordat het een internationaal en censuurbestendig geldmiddel is. Ook voorspelde hij dat stablecoins het goed zullen doen. Buterin zegt dat hij onlangs in Argentinië op bezoek was en meldt dat de adoptie van bitcoin en vooral van stablecoins zeer hoog liggen in het land.
Ook schreef Buterin in 2013 over de gevolgen van bitcoin en regulatie. Hij was toen overtuigd dat bitcoin buiten het bereik van de overheid is doordat het technologisch censuurbestendig is. Vandaag de dag denkt Buterin dat Bitcoin zelfs in een “supervijandig” regelgevend regime kan overleven, maar het zal dan niet gedijen. “Een succesvolle censuurbestendige strategie vereist een combinatie van technologische robuustheid en publieke legitimiteit,” Aldus Buterin.
Ethereum
Ethereum lanceerde in 2015 en de ontwikkelaar had toen al plannen om de overstap naar proof-of-stake (PoS) te maken en om sharding te introduceren. Echter zat hij er qua tijd compleet naast. Hij dacht in eerste instantie dat deze overstap wellicht enkele maanden zou duren, maar we zijn ondertussen 6 jaar verder.
3. My projections from 2015 of when we will get PoS and sharding. Honestly, these were very wrong and worth laughing at; I’ll share a screenshot of one of my presentations from 2015 so everyone can laugh more easily. pic.twitter.com/6tbsmajJyu
— vitalik.eth (@VitalikButerin) January 1, 2022
Hij geeft toe dat hij de complexiteit van de softwareontwikkeling zeer had onderschat maar ook dat de ideeën en de oplossingen zelf veel te complex waren. Ethereum ontwikkelaars zijn vandaag de dag veel meer gericht op eenvoud en op een meer praktische benadering, zegt Buterin.
Verder meldt Buterin dat hij nog achter een uitspraak uit 2017 staat; het “geld van het internet” mag niet meer dan 5 cent per transactie kosten. Ethereum kampt echter al een jaar lang met veel hogere transactiekosten, mede dankzij de drukte op het netwerk door de opkomende non-fungible token (NFT) en decentralized finance (DeFi) markten. “Dat was het doel in 2017 en dat is het nu nog steeds. Juist daarom besteden we zoveel tijd aan schaalbaarheid.”
5. I should also add that the core *idea* of sharding has survived unscathed.
Blockchain 1.0: each node downloads everything, have consensus
BitTorrent: each node downloads only a few things, but no consensus
Ideal: BitTorrent-like efficiency but with blockchain-like consensus— vitalik.eth (@VitalikButerin) January 1, 2022
Buterin is daarnaast trotst dat hij in al 2016-2017 mensen aanspoorden om iets als Uniswap te bouwen. Hij voegt daaraan toe dat de white paper van Ethereum al ERC-20 tokens voorspelde, algoritmische stablecoins, domeinnaam systemen, gedecentraliseerde dataopslag, decentralized autonomous organizations (DAO’s), oracles en predictiemarkten. Samengevat voorspelde hij dus al DeFi in de white paper van Ethereum.
Toch geeft Buterin toe dat gedecentraliseerde dataopslag (ondanks filecoin) nog niet echt is aangeslagen en dat hij NFT’s compleet gemist heeft. Echter het grootste ding dat hij gemist heeft is samenzwering aanvallen in DAO’s.
A lot correct (basically predicted “defi”), though incentivized file storage + compute hasn’t taken off that much (yet?), and of course I completely missed NFTs.
I would say the biggest thing I missed in the details is collusion issues in DAO governance: https://t.co/cezOk10KQ0
— vitalik.eth (@VitalikButerin) January 1, 2022
Bitcoin Cash
Ten slotte meldt Buterin dat hij een voorstander was van de hard fork in 2017 van bitcoin die leidde tot de creatie van bitcoin cash (BCH). Hij zegt dat hij achter het argument stond dat bitcoin grotere blocks nodig heeft om beter te kunnen schalen. Vandaag de dag ziet Buterin echter BCH als een mislukking.