Foto: leksiv/Shutterstock
Begin dit jaar stegen de zogeheten gas fee’s, oftewel transactiekosten, van het Ethereum (ETH) netwerk enorm omhoog en het blockchain-netwerk kreeg daar veel kritiek voor. De opkomst van nieuwe markten als decentralized finance (DeFi) en non-fungible tokens (NFT) zorgden voor enorme drukte en Ethereum had daar moeite mee.
Ethereum kan namelijk momenteel maar zo’n 15 transacties per seconde (TPS) aan en als het netwerk verstopt raakt door gaan mensen (of bots) steeds hogere prijzen bieden voor hun transacties. Volgens de Ethereum Gas Price Chart tikte de gas fee’s op 19 mei maar liefst 1.300 Gwei aan. Een Gwei staat voor gigawei, oftewel 1 miljard wei, en komt overeen met een miljardste ether. Vandaag kost een transactie maar tussen de 6 en 11 Gwei op Ethereum:
https://twitter.com/ETHfeeChart/status/1405133267326488580
Wat is de reden van deze enorme daling? Ten eerste is dat natuurlijk de crash in mei. Op 12 mei bereikte ether nog een prijs van $4.350, maar daalde daarna hard omlaag en kwam op 23 mei zelfs even op $1.850 uit, een daling van bijna 60%. Daarna herstelde de koers iets, maar blijft tussen de $2.400 en $2.800 hangen. Het handelsvolume blijft desondanks steeds verder afnemen wat aangeeft dat investeerders momenteel voorzichtig zijn.
We zien daarnaast ook de hype omtrent DeFi en NFT enigszins afkoelen. Een deel van DeFi wordt daarnaast nu ondersteund door Polygon (MATIC), een zogeheten layer-2 schalingsoplossing voor Ethereum. Volgens Polygonscan is het aantal dagelijkse transacties op Polygon sinds medio april met 3.600% gestegen van 200.000 naar maar liefst 7,4 miljoen.
De verwachting is dat Ethereum niet meer zal terugkeren naar de exorbitante prijzen van eerder dit jaar. Dat komt omdat deze zomer nog meer nog meer schalingsoplossingen zullen lanceren voor het netwerk. De eerst volgende is Optimism, of Optimistic Roll-ups. Daarna volgt EIP-1559 met de London hard fork. Uiteindelijk wordt sharding geïntroduceerd, het opsplitsen van de blockchain, en maakt Ethereum de overstap van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS).