Foto: leksiv/Shutterstock
Ethereum’s (ETH) energieverbruik zal drastisch omlaag gaan als het overstapt van mining naar staking. Staking is een vorm van passief inkomen waarvoor geen hardware nodig is. Het verbruik zal met ruim 99% afnemen na de overgang naar ‘proof-of-stake’ (PoS), zoals terug te lezen is een blogpost van Carl Beekhuizen van Ethereum Foundation.
Het Energieverbruik in cijfers
Wat houdt dit nu precies in? En hoe verhouden de cijfers zich met die van Bitcoin (BTC)?
Volgens een schatting van Beekhuizen zouden er zo’n 87.000 ethereum thuisstakers zijn. Zij zouden ieder goed zijn voor een verbruik van ongeveer 100W, wat neerkomt op een totaal van ~1,64 megawatt. Daarnaast zijn er een kleine 53.000 exchanges en andere diensten die goed zijn voor een verbruik van om en nabij de 0,98 megawatt.
Op basis van deze schattingen zou het er dus op neerkomen dat Ethereum een energieverbruik heeft van ongeveer 2,62 megawatt wanneer het de overstap maakt naar staking. Er moet bij vermeld worden dat Beekhuizen denkt dat zijn inschattingen zelfs te hoog zijn, maar voor nu zijn bovenstaande cijfers een reële aanname.
Voor de beeldvorming: Ethereum’s energieverbruik op basis van mining staat gelijk aan dat van een grote stad of zelfs een klein land. Zo werd eerder ook al bekend dat het minen van BTC meer energie verbruikt dan heel Nederland. Met de overstap naar staking zou dit nog slechts gelijk staan aan een dorpje met 2.100 huizen.
Hoe staat dat dan in verhouding met Bitcoin?
In het rapport werd duidelijk dat het ‘proof-of-stake’ netwerk van Ethereum ongeveer 7000 keer efficiënter zou zijn dan Bitcoin, zoals hieronder terug te zien is in een tweet van Carl Beekhuizen:
Even just comparing Ethereum PoW and PoS on the same graph is challenging as the scales are so different. 🔎 pic.twitter.com/KG6KoLsxMf
— carlbeek.eth (@CarlBeek) May 18, 2021
Transparantie
Nadat Elon Musk in een tweet aangaf dat Tesla is gestopt met het accepteren van BTC als betaalmiddel is de markt hard gezakt. De reden dat Tesla is gestopt is het hoge energieverbruik dat bitcoin mining met zich meebrengt.
De kwestie omtrent energieverbruik is er een die al langer speelt. Ethereum wil met de overstap onder andere het verbruik omlaag brengen maar het netwerk ook sneller en schaalbaarder maken. Daarnaast wil men vooral transparant zijn en open kaart spelen wat betreft de verbruikscijfers. Staking zal altijd energieverbruik met zich meebrengen, maar met een reductie van 99% is dit een hele mooie stap richting een duurzame toekomst voor Ethereum.