Foto: leksiv/Shutterstock
De koers van Cream Finance (CREAM), een decentralized finance (DeFi) project op Ethereum (ETH), stortte gisteren weer in. Het was zelfs de tweede crash in minder dan een maand.
De eerste crash vond eind oktober plaats, toen werd namelijk het DeFi platform gehackt. De hackers hadden maar liefst $130 miljoen aan verschillende cryptocurrencies gestolen, voornamelijk CREAM tokens, maar ook bijvoorbeeld ether. Het was zelfs alweer de derde keer dat het plaform dit jaar werd gehackt.
Gisteren stortte de koers wederom in, maar nu omdat het platform de slachtoffers van de hack wilde compenseren. Cream kondigde gisteren aan dat het 1,45 miljoen CREAM tokens gaat uitdelen aan slachtoffers als schadevergoeding. Dat gaat het platform doen door nieuwe tokens aan te maken.
Dear C.R.E.A.M. Community and Partners,
We appreciate your support as we work through the next steps for C.R.E.A.M. Finance and what this means for everyone. We explored every option that was available to us before arriving at the conclusion that this is the best path forward.
— Cream Finance 🍦 (@CreamdotFinance) November 13, 2021
Het is echter gelijk een enorme vergroting van het aanbod, het project heeft namelijk maar zo’n 700.000 tokens in circulatie. De kans leek dus al groot dat dit een negatieve impact zou hebben op de koers.
Dat zagen we dan ook vervolgens gelijk gebeuren. De CREAM token crashte van $88 naar $55, een daling van maar liefst 37,5% binnen 2 uur. Eind oktober daalde de koers al van $154 naar $100, een daling van 35%. Dat betekent dat de koers zelfs 64% van zijn waarde heeft verloren sinds eind oktober.
Het helpt wellicht ook niet dat investeerders nu in CREAM worden gecompenseerd terwijl ook grotere crypto als ether werden gestolen. Toch zeggen sommige mensen dat de gedupeerden blij moeten zijn dat ze überhaupt compensatie ontvangen, dat is namelijk niet gebruikelijk.
Meerdere DeFi projecten waren dit jaar al het doelwit van dergelijke flash loan attacks. Het is dan ook een nieuw opkomende markt waar veel projecten nog kinderziektes bevatten en de onderliggende code gevoelig is voor misbruik. Ook zijn de producten vaak niet geauditeerd.
Desondanks blijft deze markt hard groeien. Volgens DeFiLlama werd onlangs een nieuw record bereikt van maar liefst $275 miljard total value locked (TVL), oftewel vergrendeld, in DeFi projecten.