Foto: ilolab/Shutterstock
Het EOS-netwerk, dat reeds door veel critici gekarakteriseerd is als een van de meest gecentraliseerde projecten van het crypto-ecosysteem, zou op het punt staan nog meer macht te concentreren bij nog minder spelers.
Block.one zal verkiezingen voor EOS block producers beginnen
EOS-maker Block.one kondigde donderdag aan dat het haar tokens gaat gebruiken om te stemmen voor de 21 block producers (BP’s) van het netwerk, die, volgens het Delegated Proof of Stake (DPoS) protocol, EOS-transacties verifiëren en de constitutie van het netwerk handhaven (vergelijkbaar met miners voor Bitcoin).
Het bedrijf, dat meer dan $4 miljard ophaalde tijdens de één jaar durende initial coin offering (ICO), ontving ook nog eens 10% van de miljard tokens die in het Genesis-block van het netwerk werden gecreëerd. Het idee is nu om deze tokens te gebruiken om de BP’s te ondersteunen die “de kernwaarden delen” van de EOS-gemeenschap. Block.one schreef het volgende in een verklaring:
Als ontvanger van 10% van de toewijzing van de oorspronkelijke EOS-token, erkent Block.one haar verantwoordelijkheid om als actief stemgerechtigd lid van een minderheid deel te nemen. Daarom is onze aanpak zorgvuldig overwogen en zal Block.one binnenkort beginnen met het toewijzen van stemmen aan block producers die de kernwaarden delen die nodig zijn om de integriteit en het potentieel van het openbare blockchain-netwerk van EOS te maximaliseren.
Block.one had zich tijdens de activerings-periode van het netwerk onthouden van stemming, mede om een organische, door de gemeenschap geleide lancering aan te moedigen. Het heeft echter nooit verklaard niet te zullen stemmen nadat de consensus zich rond één enkel mainnet had gevormd.
Dat zou natuurlijk wel het recht zijn van een eigenaar van EOS, en ontevreden gebruikers zijn er desondanks impliciet mee akkoord gegaan door deel te nemen aan een crowdsale en een mainnet aan te nemen waarmee Block.one haar 100 miljoen tokens uit het Genesis-block kon claimen.
Sommige critici hebben echter hun bezorgdheid geuit over de mate van centralisatie die dit in het al controversiële EOS-netwerk zal creëren.
Het aandeel van de EOS-maker roept vragen op over centralisatie
Volgens gegevens van block producer kandidaat EOS Authority, zijn er momenteel ongeveer 275 miljoen tokens (27,5% van het totale aanbod) beschikbaar om te stemmen. In elk geval heeft Block.one meer dan een kwart van de stemmen in handen als het ervoor kiest al haar tokens in te zetten. Dat is op zich al kenmerkend, maar het wordt nog alarmerender wanneer men kijkt naar de huidige verdeling van de stemmen onder BP-kandidaten.
Momenteel heeft de bovenste BP-kandidaat 59,3 miljoen stemmen. Een enkel EOS-token kan worden gebruikt om te stemmen op maximaal 30 BP’s (er is een discussie gaande over of dit wel of niet verhoogd moet worden naar 50), wat betekent dat, tenzij gebruikers massaal hun stemrecht gaan gebruiken, Block.one theoretisch gezien de mogelijkheid heeft om haar tokens te gebruiken om eigenhandig de block producers te kiezen, die de transacties voor het netwerk zullen verifiëren.
Maar dat is niet alles. BP’s kunnen accounts ook bevriezen en in sommige gevallen gestolen fondsen terugvorderen; bevoegdheden die zij hebben onder het on-chain governance-model en de statuten van het netwerk.
Toegegeven dat Block.one geen financiele prikkel heeft om kwaadwillig tegen haar eigen netwerk te handelen, en er geen reden is om te denken dat het een aanval op haar eigen creatie zou lanceren, wijzen critici er wel op dat dit niveau van centralisatie een punt van falen zou kunnen creëren.
Wat zou er bijvoorbeeld kunnen gebeuren als een overheid het bedrijf zou bevelen om haar tokens in te zetten om te stemmen voor BP’s die ermee instemmen om bepaalde transactie-categorieën te censureren of om bepaalde accounts te bevriezen? Misschien zou het meer gebruikers ertoe aanzetten om hun token te gebruiken om te stemmen en daarmee andere kandidaten mee te laten doen, maar dat zouden ze natuurlijk ook niet kunnen doen. Nogmaals, dit is een extreem geval en er is momenteel geen enkele reden om aan te nemen dat een regering zo’n ongekende actie zal ondernemen. Het valt echter niet te ontkennen dat het mogelijk een systeemrisico in het EOS-netwerk introduceert.
Block.one heeft formeel voorgesteld om de huidige statuten te herschrijven zodat BP’s en arbitrators minder autoriteiten krijgen. Het netwerk opereert vooralsnog echter onder de oude statuten en het is niet duidelijk wanneer de nieuwe, mochten die überhaupt aangenomen worden, van kracht worden.