Elon Musk heeft gisteren onthuld dat hij zich terug wil trekken uit de overname van Twitter. Het sociale mediabedrijf heeft volgens Musk gelogen over hoe veel bots er op het platform zitten. Maar het bestuur van Twitter vindt dat Musk dat niet zomaar kan doen, en is een rechtszaak begonnen.
Twitter loog over waarde platform
In een brief aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en aan Twitter’s juridische afdeling verklaart Elon Musk dat Twitter bij de overnamegesprekken het aantal bots op het platform veel lager heeft gezet dan wat het in realiteit is. Dit zou namelijk op 5% moeten liggen, maar volgens Musk’s adviseurs zou het aanzienlijk hoger liggen. Geschatte percentages zijn helaas nog niet genoemd.
De Tesla- en SpaceX-topman wil Twitter hierom aanklagen. Dit zal te maken hebben met het feit dat als hij gelijk heeft, hij veel te veel heeft betaald voor het bedrijf. De waarde van een social-mediaplatform hangt namelijk af van haar gebruikers, maar als een groot deel van deze gebruikers slechts bots zijn is dat jammer. In mei werd de aankoop officieel aangekondigd voor 44 miljard dollar.
Naast dat het misleidende informatie over het aantal nep-accounten heeft verstrekt is Twitter ook niet duidelijk genoeg geweest over het beleid van bots. CBS schrijft dat hij hoe dan ook een commissie van 1 miljard dollar moet betalen als hij zich terugtrekt uit de deal.
Het bestuur van Twitter is nu zelf ook een rechtszaak begonnen. Het wil voor de afgesproken prijs en voorwaarden de deal door laten gaan. Musk heeft hier nog niet op gereageerd.
The Twitter Board is committed to closing the transaction on the price and terms agreed upon with Mr. Musk and plans to pursue legal action to enforce the merger agreement. We are confident we will prevail in the Delaware Court of Chancery.
— Bret Taylor (@btaylor) July 8, 2022
Kritiek op de Twitter-deal
Er is nogal wat controverse rondom Musk, die zelf zegt dat hij het platform wilde kopen omdat hij een voorstander is van vrijheid van meningsuiting. Sommigen suggereren dat hij het wilde kopen omdat hij zo zijn eigen bedrijven zou kunnen voortrekken.
Ook wil hij Dogecoin-betalingen op Twitter mogelijk maken. Het is geen geheim dat hij voorstander is van cryptocurrencies, en met name dogecoin. Begin dit jaar noemde hij crypto al ‘superieur aan fiat-valuta’. Ripple-CTO David Schwartz was één van de felste tegenstanders van Musk’s bod op Twitter. Schwartz vond dat de Tesla-topman niet goed heeft nagedacht over hoe het beleid er dan wel uit zou moeten zien.