Foto: Ruslan Lytvyn/Shutterstock
Stablecoins zijn verworden tot een bakermat van de hedendaags crypto markt. Bijna elke crypto gebruiker komt er vroeg of laat mee in aanraking. Er bestaan ook een heleboel verschillende soorten stablecoins. Sommige stablecoins houden een reserve aan van de valuta waar de stablecoin op gebaseerd is. Andere stablecoins pakken het anders aan en moduleren door middel van algoritmes het aanbod op basis van de marktvraag.
DUCA stablecoin
Een dergelijke algorithmische stablecoin is DUCA. DUCA is momenteel nog niet op de markt, maar wordt ontwikkeld door het Nederlandse blockchain bedrijf DUCATA. DUCA beoogt om dingen helemaal anders te doen in de wereld van stablecoins. Zij willen namelijk niet alleen gebruik maken van verfijnde algoritmes, maar ook het netwerk volledig decentraal laten draaien zonder inmenging van bovenaf.
Veel mensen zullen echter bij ‘algorithmische stablecoins’ al vrij snel denken aan TerraUSD (UST) van Terra (LUNA) dat eerder dit jaar spectaculair ten onder ging. Dat is natuurlijk niet verrassend. Immers, het was een van de belangrijkste gebeurtenissen in crypto wereld van dit jaar.
Toch is het wellicht niet terecht dat dit voor veel mensen de eerste ingeving zal zijn. Dat komt simpel gezegd door het feit dat verschillende algoritmische stablecoins natuurlijk niet dezelfde algoritmes gebruiken. Dat wil vervolgens weer zeggen dat de DUCA stablecoin geen van de kwetsbaarheden kent die UST wel kende.
De stabiliteit van DUCA
Hoe garandeert DUCA die stabiliteit dan? Dat doet het door gebruik te maken van een algoritme en stabilisatiemechanismen die tot in extreem detail is getest. Niet alleen door DUCATA zelf, maar ook door externe onafhankelijke partijen. Op die manier is het zo goed als uitgesloten dat de waarde van DUCA de koppeling verliest door een fout in het algoritme. Daarnaast maakt DUCA gebruik van een zgn. Stability Pool, waar arbitrage mogelijkheden zijn.
DUCA is niet gepegged aan een enkele valuta, zoals de Amerikaanse dollar, maar via een mandje van verschillende valuta. Zo is het effect van koersschommelingen van deze valuta veel minder groot. Daarnaast wordt er ook een grotere reserve aangehouden dan dat er DUCA in omloop zal zijn op een bepaald moment.
Op dit moment zijn de meest gebruikte stablecoins, zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC), ook nog erg gecentraliseerd. Dat betekent dat de bedrijven achter dergelijke stablecoins alle macht in handen hebben, en dit kan erg nadelige gevolgen hebben. Mochten deze bedrijven bijvoorbeeld hun zaakjes niet op orde hebben dan is het mogelijk dat er een grote catastrofe teweeg wordt gebracht. DUCA is volledig decentraal.
Meld je hier aan om meer te weten te komen over dit Nederlandse project en hoe het stabiliteit realiseert, en om mee te kunnen doen aan de private sale.