Miljardenschikking is het einde van een van crypto’s grootste drama’s
Foto: sdx15/Shutterstock
Terraform Labs, het bedrijf achter Terra (LUNA) en TerraUSD (UST), heeft toestemming gekregen van de rechtbank om zijn operaties af te bouwen in het kader van een faillissement. Deze goedkeuring markeert het laatste hoofdstuk in een van de grootste schandalen van de crypto-geschiedenis.
Faillissement Terraform: Laatste Stap
Volgens een rapport van Reuters heeft de Amerikaanse faillissementsrechter Brendan Shannon het afbouwplan van Terraform goedgekeurd en noemde het een “welkom alternatief” voor verdere rechtszaken over de verliezen van investeerders. Dit besluit volgt drie maanden na een schikking tussen Terraform en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ter waarde van $4,47 miljard, waarmee fraudeaanklachten werden afgehandeld die verband hielden met de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.
Als onderdeel van de schikking stemde Terraform ermee in om $3,58 miljard te betalen aan onterecht verkregen winst (disgorgement) en $469 miljoen aan rente, terwijl Kwon $110 miljoen aan disgorgement en $14,32 miljoen aan rente zal betalen, gezamenlijk met het bedrijf.
De schikkingsbedragen worden pas betaald nadat Terraform de benadeelde investeerders en andere algemene schuldeisers heeft gecompenseerd. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de SEC weinig of niets zal ontvangen.
In hun faillissementsaanvraag van januari gaf Terraform aan dat hun activa en passiva variëren tussen $100 miljoen en $500 miljoen, met tussen de 100 en 199 schuldeisers. Volgens Terraform is het momenteel onmogelijk om de waarde van de cryptoverliezen die in aanmerking komen voor compensatie in te schatten. Het bedrijf berekende dat het tussen de $184,5 miljoen en $442,2 miljoen zou kunnen uitkeren aan cryptokopers en andere belanghebbenden als onderdeel van de liquidatie in het faillissement.
Het Terra-debacle in het kort
Op 17 februari 2023 werd Terraform Labs en oprichter Do Kwon aangeklaagd door de SEC na een beschuldiging van misleiding van investeerders over de stabiliteit van TerraUSD. De stablecoin stortte in 2022 in nadat het niet lukte om de 1:1-koppeling met de Amerikaanse dollar te behouden.
Hierna crashte ook de gekoppelde Terra, die een succesvolle opmars kende en op zijn hoogtepunt een marktkapitalisatie van $40 miljard had. De waarde van LUNA daalde van bijna $120 naar nul en marktwaarde van $40 miljard verdween als sneeuw voor de zon, waarmee aanzienlijke verliezen werden geleden door investeerders. Deze gebeurtenis leidde tot faillissementen bij meerdere bedrijven binnen de crypto-industrie.