Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

€40 miljard crypto-drama ten einde: Terraform Labs sluit deuren

Miljardenschikking is het einde van een van crypto’s grootste drama’s

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Terra-oprichter boekt grote overwinning, ontwijkt Amerikaanse cel

Foto: sdx15/Shutterstock

Terraform Labs, het bedrijf achter Terra (LUNA) en TerraUSD (UST), heeft toestemming gekregen van de rechtbank om zijn operaties af te bouwen in het kader van een faillissement. Deze goedkeuring markeert het laatste hoofdstuk in een van de grootste schandalen van de crypto-geschiedenis.

Faillissement Terraform: Laatste Stap

Volgens een rapport van Reuters heeft de Amerikaanse faillissementsrechter Brendan Shannon het afbouwplan van Terraform goedgekeurd en noemde het een “welkom alternatief” voor verdere rechtszaken over de verliezen van investeerders. Dit besluit volgt drie maanden na een schikking tussen Terraform en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ter waarde van $4,47 miljard, waarmee fraudeaanklachten werden afgehandeld die verband hielden met de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.

Als onderdeel van de schikking stemde Terraform ermee in om $3,58 miljard te betalen aan onterecht verkregen winst (disgorgement) en $469 miljoen aan rente, terwijl Kwon $110 miljoen aan disgorgement en $14,32 miljoen aan rente zal betalen, gezamenlijk met het bedrijf.

De schikkingsbedragen worden pas betaald nadat Terraform de benadeelde investeerders en andere algemene schuldeisers heeft gecompenseerd. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de SEC weinig of niets zal ontvangen.

In hun faillissementsaanvraag van januari gaf Terraform aan dat hun activa en passiva variëren tussen $100 miljoen en $500 miljoen, met tussen de 100 en 199 schuldeisers. Volgens Terraform is het momenteel onmogelijk om de waarde van de cryptoverliezen die in aanmerking komen voor compensatie in te schatten. Het bedrijf berekende dat het tussen de $184,5 miljoen en $442,2 miljoen zou kunnen uitkeren aan cryptokopers en andere belanghebbenden als onderdeel van de liquidatie in het faillissement.

Het Terra-debacle in het kort

Op 17 februari 2023 werd Terraform Labs en oprichter Do Kwon aangeklaagd door de SEC na een beschuldiging van misleiding van investeerders over de stabiliteit van TerraUSD. De stablecoin stortte in 2022 in nadat het niet lukte om de 1:1-koppeling met de Amerikaanse dollar te behouden.

Hierna crashte ook de gekoppelde Terra, die een succesvolle opmars kende en op zijn hoogtepunt een marktkapitalisatie van $40 miljard had. De waarde van LUNA daalde van bijna $120 naar nul en marktwaarde van $40 miljard verdween als sneeuw voor de zon, waarmee aanzienlijke verliezen werden geleden door investeerders. Deze gebeurtenis leidde tot faillissementen bij meerdere bedrijven binnen de crypto-industrie.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Bitcoin houdt stand boven $63.000: experts delen laatste inzichten
Bitcoin houdt stand boven $63.000: experts delen laatste inzichten
Nederlandse crypto-trader: 'We staan klaar voor lancering van koersen'
Nederlandse crypto-trader: ‘We staan klaar voor lancering van koersen’
Advertentie