Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
2 min. leestijd

€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’

Foto: Hasbi Sahin/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is druk in de weer. Niet alleen met de rechtszaak tegen Ripple, maar ook tegen Terraform Labs. Laatstgenoemde wordt afgeschilderd als een frauduleus imperium waarin beleggers bijna alles hebben verloren.

Trump-effect: Amerikaanse waakhonden laten crypto met rust
Trump-effect: Amerikaanse waakhonden laten crypto met rust

Van $40 miljard naar nul

I​​n mei 2022 stortte het Terra ecosysteem in, wat leidde tot enorme verliezen voor beleggers. De kern van de ineenstorting was de depegging (loskoppeling) van de stablecoin op het platform, TerraUSD (UST). 

UST was een unieke stablecoin. Het beloofde door middel van een algoritme een 1-op-1 waarde met de Amerikaanse dollar te garanderen. Het werd ondersteund door zijn zustermunt LUNA. Toen het vertrouwen in het systeem afnam, crashten zowel UST als LUNA, waarbij LUNA van een marktkapitalisatie van meer dan $40 miljard naar bijna nul daalde.

Do Kwon werd in maart 2023 in Montenegro gearresteerd op verdenking van het gebruik van vervalste reisdocumenten. Zijn arrestatie volgde op internationale opsporingsbevelen in verband met de ineenstorting van Terra. 

Advertisement

Het proces tegen Terraform Labs

Het proces in Amerika begon ruim een jaar geleden na de aanklacht van de SEC tegen het blockchain bedrijf en medeoprichter Do Kwon. Het bedrijf en Do Kwon worden beschuldigd van het orkestreren van een crypto fraude met een waarde van meerdere miljarden dollars. In de Amerikaanse rechtbank omschreef SEC advocaat Devon Staren Terra als een “kaartenhuis” dat in 2022 voor beleggers instortte. 

Het proces, dat oorspronkelijk in januari zou beginnen, werd uitgesteld tot maart om Do Kwon de mogelijkheid te geven zich persoonlijk te verdedigen. Desondanks was Do Kwon niet aanwezig op de eerste dag van het proces. Hoewel hij op 23 maart zou zijn vrijgelaten in afwachting van uitlevering aan Amerika of Zuid-Korea, is het tot nog toe onduidelijk of er een beslissing is genomen.

Politie pakt bijna 250 mensen op in cryptozaak van kwart miljard
Politie pakt bijna 250 mensen op in cryptozaak van kwart miljard

$2 miljard boete voor Ripple

In de zaak tegen Ripple kwam onlangs ook belangrijk nieuws naar buiten. De SEC gaat met een gestrekt been de aanval in en eist een boete van $2 miljard. De kosten bestaan uit een samenstelling van $876 miljoen aan onterechte winsten, $198 miljoen aan rente, en een boete van $876 miljoen, resulterend in een totale claim van $1,95 miljard.

Ripple’s leidinggevenden, inclusief CEO Brad Garlinghouse, hebben de aantijgingen weerlegd, de acties van de SEC bestempeld als machtsmisbruik, en beloofd om de ‘ware aard’ van de toezichthouder te blijven onthullen in hun aanstaande reactie op de eis.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
'Rechtszaken tegen de cryptowereld zullen nu langzaam verdwijnen'
‘Rechtszaken tegen de cryptowereld zullen nu langzaam verdwijnen’
Advertentie