Nick de Jong Nick de Jong
4 min. leestijd

Draaien de rollen om? Solana laat ethereum in het stof bijten

Solana wordt steeds meer waard, terwijl ethereum achterblijft

Solana-SOL Ethereum-ETH
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Draaien de rollen om? Solana laat ethereum in het stof bijten

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De grootste cryptomunt bitcoin (BTC) wordt al jaren in de ranglijst gevolgd door dezelfde nummer twee, ethereum (ETH). Met een marktkapitaal van bijna 304 miljard dollar lijkt de munt ook niet zomaar in te halen. Echter lijkt nu een andere cryptomunt in opkomst te zijn, die in het afgelopen jaar veel beter heeft gepresteerd dan ethereum.

Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal

SOL stijgt 600% ten opzichte van ETH

Beetje bij beetje weet de cryptocurrency solana (SOL) steeds verder door te groeien. Vooral de vele memecoins op de blockchain lijken bij te dragen aan deze groei. Waar eerder werd gedacht dat geen enkele munt ethereum ooit nog zou inhalen, zijn er steeds meer mensen die daar niet zo zeker meer van zijn.

Wanneer de koers van solana ten opzichte van ethereum wordt bekeken, dan valt direct op dat er een gigantische stijging is te zien in het afgelopen jaar. In die periode wist deze namelijk met maar liefst 600% te stijgen. Recentelijk werd er zelfs een nieuwe all-time high bereikt van solana, ten opzichte van ethereum.

Het is niet alleen meer de vraag of solana zijn concurrent ethereum voorbij kan gaan, maar sommigen neigen al naar de vraag wanneer solana zijn concurrent ethereum voorbij kan gaan. Op dit moment is het marktkapitaal van solana bijna 83 miljard dollar. Ethereum is daardoor op dit moment nog vier keer groter dan de concurrent.

Advertentie

Gebruik DEX’s neemt verder toe

Op dit moment lijkt de groei van het Solana netwerk vooral te komen door de groei van de zogenaamde decentralized exchanges (DEX’s). Dit zijn decentrale handelsplatformen die draaien op de Solana blockchain. Door het groeiende gebruik van deze platformen, groeit ook het netwerk steeds verder uit.

Na de zomer van vorig jaar lag het dagelijkse handelsvolume bij deze exchanges op slechts enkele miljoenen dollars. Maar sinds die tijd is er een gigantische stijging te zien en wordt er momenteel gemiddeld 3 miljard dollar per dag verhandeld. Hoewel het Ethereum netwerk momenteel nog steeds wel meer kapitalen verwerkt dan het Solana netwerk, lijkt hier toch al langere tijd een constante groei te zien. Handelaren lijken dus steeds meer een voorkeur te krijgen voor het netwerk van Solana.

De meest verhandelde assets op de DEX’s zijn de vele memecoins. Ook daar is in de afgelopen maanden een flinke toename te zien. De echte explosie in groei ontstond enkele weken geleden. Voor veel investeerders en handelaren zou de hoge verwerkingssnelheid en lage transactiekosten een aantrekkende werking hebben.

Kan cryptonetwerk Solana werkelijk Ethereum voorbijgaan?

Een wisseling van de wacht lijkt op de korte termijn nog niet mogelijk. Solana zal daarvoor nog minimaal 3,5 keer in omvang moeten groeien, terwijl solana momenteel al groter is dan ooit. Maar op de lange termijn is het een heel ander verhaal. Analisten van zowel Bitfinex als VanEck spreken zich uit over deze toekomstige mogelijkheden.

Zo benadrukt de eerste vooral dat het Solana netwerk de komende maanden net zo hard zal moeten blijven groeien in haar gebruikersaantallen. Hierbij kan men denken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van decentralized-finance (DeFi) en nieuwe klanten in de trant van grote investeringsmaatschappijen. VanEck voorspelt dat als de groei zich zou doorzetten, solana zeker 50% van de huidige waarde van ethereum kan bereiken.

Ondertussen lijkt Solana zich daar ook bewust van te zijn. Daarom zal er in 2025 een nieuwe upgrade komen, genaamd Firedancer, waardoor het netwerk nog sneller zal worden. Zo zou het na de aanpassing mogelijk moeten worden om maar liefst 1 miljoen transacties per seconde te kunnen verwerken.

Voor wat betreft de stijging van solana moet men echter wel een slag om de arm houden. De huidige koers van SOL/ETH ziet eruit alsof er een mogelijke pullback aan kan komen. Gezien de sterke stijging, zou dat geen hele vreemde beweging zijn. De komende maanden worden dus erg interessant voor solana en zijn concurrent ethereum.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum-oprichter noemt BTC-advies van Saylor
Ethereum-oprichter noemt BTC-advies van Saylor “volkomen gestoord”
Ethereum presteert 44% slechter dan bitcoin sinds nieuw systeem
Ethereum verliest marktaandeel, cryptomarkt in beweging
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Man krijgt herpes na crypto deal, vriend deelt bizar verhaal
Advertentie