Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com
Te midden van alle onrust in de markt voor stablecoins wist Tether (USDT) zichzelf juist weer te manifesteren als een betrouwbare stablecoin in de ogen van menig crypto-investeerder. Tether is in het verleden nog wel eens negatief in het crypto nieuws verschenen vanwege vermeende transparantie problemen, maar terwijl de concurrentie in de problemen zit, weet Tether de laatste tijd goede zaken te doen.
USDT is namelijk naar voren gekomen als duidelijke winnaar te midden van de aanhoudende bankencrisis en het harde optreden tegen crypto in de Verenigde Staten. Dit reflecteert zich dan ook in de marktkapitalisatie van USDT.
Tether domineert stablecoin markt
Op 17 april bereikte de marktwaardering van de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin bijna $81 miljard, slechts 1,5% onder de all-time high van $82,29 miljard van een jaar geleden. Dit blijkt uit data van CoinMarketCap. Sinds de jaarwisseling is de marktkapitalisatie al met ongeveer 20% gegroeid en heeft nu dus ook nieuwe recordhoogtes binnen handbereik.
Binance USD (BUSD) kwam in februari in de problemen nadat Paxos, de uitgever van de stablecoin, te horen kreeg van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat het geen nieuwe BUSD meer op de markt mag brengen. Als direct gevolg is de marktkapitalisatie in 2023 tot nu toe met maar liefst 60% gedaald tot $6,68 miljard, het laagste punt sinds april 2021.
De circulerende marktkapitalisatie van USD Coin (USDC), de op één na grootste stablecoin, is sinds de start van het nieuwe jaar met meer dan 25% gedaald tot $31,82 miljard, het laagste sinds oktober 2021, voornamelijk als gevolg van de blootstelling aan de failliete Silicon Valley Bank.
Deze kapitaalverschuiving heeft Tether waarschijnlijk geholpen om voor het eerst sinds mei 2021 zijn dominantie in de wereldwijde stablecoin-sector tot boven de 65% te tillen, volgens data van Glassnode.
Stablecoin voorraad op crypto exchanges
Ondanks de groei in marktkapitalisatie van Tether, is het aanbod op crypto exchanges in 2023 afgenomen. Vanaf 16 april hadden cryptobeurzen 12,94 miljard USDT in hun reserves vergeleken met 17,89 miljard aan het begin van het jaar. Over het geheel genomen is het aanbod van alle stablecoins op de beurzen met 42% gedaald tot dusver in 2023 tot een totaal van $21,53 miljard.
Tegelijkertijd is bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt juist de lucht in geschoten, wat suggereert dat er een trendverschuiving is opgetreden van ‘’veilige’’ stablecoins naar risicovollere cryptocurrencies.