Foto: Shutterstock/Creativa Images
Tijdens Solana Breakpoint, een jaarlijkse vierdaagse conferentie van het Solana (SOL) ecosysteem, zijn enkele belangrijke aankondigingen gedaan m.b.t de roadmap van het project.
Solana plannen
Eén van die aankondigingen had te maken met de Solana smartphone. In juni dit jaar kon je in het altcoin nieuws lezen dat Solana Labs, de ontwikkelaars achter Solana, hun eigen smartphone zou gaan lanceren. Deze smartphone, genaamd Saga, is in essentie een Android telefoon, maar gebruikers zullen gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunnen installeren, waaronder marktplaatsen voor non-fungible tokens (NFT’s). Saga zal ook een zogenoemde Solana Software Development Kit (SDK) bevatten, waarmee ontwikkelaars gemakkelijk applicaties voor de telefoon kunnen ontwikkelen. Als laatste speelt de beveiliging van private wallet keys een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de nieuwe smartphone.
De pre-orders voor Saga zullen beginnen in het begin van 2023, echter is er nog geen officiële datum bekend gemaakt. Volgens het mobiele team van Solana is de smartphone ‘gemaakt voor de mensen’. Vibhu Norby, de CEO en oprichter van Solana Spaces, gaf aan dat iedereen in staat zal zijn om een Solana winkel te openen.
🚨 @solana smart phones are coming soon, pre-order starts early 2023.
The Solana mobile team says “it’s made for the people.” pic.twitter.com/9dTWR1RcN7
— Cointelegraph (@Cointelegraph) November 5, 2022
Een tweede aankondiging had te maken met de Solana dApp store. Dit is te vergelijken met een app store zoals je die gewend bent, alleen dan puur voor dApps. Deze dApp store zal echter in tegenstelling tot een normale app store een einde gaan maken aan kosten, inkomsten en vergoedingen. Het bedrijf heeft bevestigd met de geïnteresseerde deelnemers dat de inzendingen in januari 2023 zullen openen.
Solana en Google Cloud
Gisteren kon je lezen dat Solana een samenwerking is aangegaan met Google Cloud. Als onderdeel van deze samenwerking gaat Google Cloud namelijk een ‘blokproducerende validator’ draaien op de Solana-blockchain. Ook is Google Cloud van plan om de blockchain node engine naar het Solana netwerk te brengen. Ontwikkelaars zullen daarnaast hulp krijgen bij het indexeren van de gegevens van Solana en het toevoegen aan de BigQuery-datawarehouse. Het laatste onderdeel van de samenwerking is een kredietprogramma wat Google Cloud beschikbaar stelt om startups in het Solana-ecosysteem te selecteren, waarbij tot $100.000 aan Cloud Credits beschikbaar is voor de aanvragers.