Foto: Ann in the uk/Shutterstock
Uitvinders zijn vaak bijzondere mensen. Ze bedenken dingen die je soms niet eens voor mogelijk had gehouden, maar soms bedenken ze dingen die wel erg ver gaan. Een Zuid-Koreaanse professor heeft nu een toilet bedacht dat je uitwerpselen omzet in energie. Deze energie werd gebruikt om energie en schoon drinkwater mee op te wekken – én om je voor je donaties te betalen in een cryptocurrency.
Crypto verdienen op het toilet
Het project is gestart door Cho Jae-weon, een professor aan de Zuid-Koreaanse universiteit Ulsan National Institute of Science and Technology. De WC noemde hij BeeVi.
In een whitepaper leggen tien onderzoekers van de universiteit uit hoe het toilet precies werkt. De uitwerpselen komen in een tank terecht, waar bacteriën ze omzetten in methaangas. Eén gemiddeld persoon produceert elke dag ongeveer 500 gram aan uitwerpselen. Dat is genoeg voor 50 liter methaan.
South Korean professor Cho Jae-weon invented a toilet that turns poop into energy and pays people in digital currency.
A person defecates~ 500g/day converted into 50 liters of methane gas which generates 0.5 kWh.
Toilet users earn Ggool, a literal sh3t coin. pic.twitter.com/DCn3WteII5
— Brian Roemmele (@BrianRoemmele) August 17, 2022
Dit kan worden gebruikt om op te koken, om ruimtes mee te verwarmen of om een auto 1,2 kilometer laten rijden. Je kunt er ook 0,5 kilowatt aan elektriciteit mee op wekken. Het is ook gekoppeld aan een cryptocurrency genaamd Ggool, dat honing betekent in het Koreaans.
Iedereen die het toilet gebruikt verdiende ongeveer 10 Ggool per dag, verklaarden studenten aan Reuters. Dit konden ze gebruiken om dingen te kopen op de campus, van verse koffie tot fruit en boeken. Wel eerst even je handen wassen, natuurlijk.
Crypto niet meer gebruikt
Helaas is de cryptovaluta ten onder gegaan. De coin was losjes gebaseerd op Feces Standard Money (FSM), een project van dezelfde universiteit. Aan Cointelegraph verklaarde Jae-woon dat het project al sinds februari stilstaat, toen de coin samen met de rest van de markt door het putje ging. Ggool was ontworpen voor een negatieve rente van maar liefst 7%, om het vasthouden van de coin te ontmoedigen. Als holder moest je het dus wel uitgeven om te voorkomen dat je je koopkracht verloor.
Cho denkt dat mensen niet zo geboeid waren door de ideologie van het project, alhoewel hij nog steeds toekomst ziet in het principe. Het gas zou gebruikt kunnen worden om op te koken of als brandstof voor de verwarming. Toch zou dat behoefte hebben aan flink wat investeringen.