Oplichting is al jaren een bekend probleem binnen de crypto industrie. Investeerders kunnen op talloze manier in de tuin worden geleid en hun zuurverdiende vermogen in digitale valuta verliezen. Drie populaire manieren waarop scammers in het afgelopen jaar te werk gingen zijn: rug pulls, bookmark phishing en zogenoemde Trojan aanvallen.
Eerder deze week maakte de politie van Toronto bekend dat een oudere man en zijn echtgenote, van wie de namen niet bekend werden gemaakt, het slachtoffer zijn geworden van crypto fraude.
Bijna $300.000 aan crypto verloren
Het stel was bereid om hun spaargeld ergens te investeren toen ze online werden benaderd door een onbekend persoon die zichzelf presenteerde als ‘’professioneel en deskundig’’ op het gebied van investeringen. Nadat hij het vertrouwen van het stel had gewonnen, adviseerde hij hen om hun spaargeld op een frauduleus cryptoplatform te verdelen. Vervolgens werd het stel erop aangedrongen om wat kapitaal via een legitieme crypto exchange naar een aangewezen wallet te sturen.
Het Canadese stel had aanvankelijk niks door, aangezien de waarde van hun investering ‘’aanzienlijk’’ was gegroeid op het platform van de oplichter. Op een gegeven moment maakten ze zelfs rechtstreeks geld over naar de persoon in kwestie.
De slachtoffers begonnen echter hun twijfels te krijgen op het moment dat ze een gedeelte van hun crypto portfolio wilden opnemen. De fraudeur gaf aan dat ze erg hoge vergoedingen zouden betalen of ze zouden meer moeten investeren om transacties van dergelijke omvang uit te kunnen voeren. Uiteindelijk ging voor bijna $300.000 duizend in rook op voor het stel uit Canada.
De politie van Toronto kwam echter met een onderzoek en slaagde er uiteindelijk in een ‘’significant deel van de verloren fondsen’’ terug te vorderen. De identiteit van de oplichter blijft echter nog onduidelijk.
Crypto scams blijven problematisch
Dit soort verhalen, waarin mensen hun totale cryptovermogen in rook zien opgaan, verschijnen helaas vaker in het crypto nieuws. Het gebeurt echter niet vaak dat het nog enigszins goed afloopt. Eerder dit jaar kon je bijvoorbeeld lezen dat er nog een Canadees was die slachtoffer werd van een crypto scam. Hij verloor bijna $500.000 nadat hij in een project had geïnvesteerd dat zijn vertrouwen had gewonnen middels YouTube.
Ook kon je een tijdje terug lezen dat een Britse senior bijna $200.000 had verloren door een zogenoemde romantische scam. Hierin maken oplichters gebruik van de naïviteit en onwetendheid van kwetsbare individuen via bijvoorbeeld online dating websites.