Foto: BestForBest/Shutterstock
Er is een record aantal dollars vastgezet in decentralized finance (DeFi) projecten, ruim $6 miljard staat volgens data van DeFi Pulse in smart contracts. Afgelopen vrijdag werd er nog een recordhoogte gemeten van $5 miljard.
Maker, Curve, Ave en Curve Finance zijn verreweg de grootste partijen met ruim $4,2 miljard dat vast zit in smart contracts. Nu de markt groeiende is blijven gebruikers geld investeren. De meeste DeFi producten zijn dividenden die ontwikkelt worden op het moment dat er geld wordt vastgezet. Deze dividenden zijn vaak sterk volatile tokens die gebonden zijn aan hoge rentepercentages. De tokens worden verspreid via Uniswap en draaien op moeilijke algoritmes die lastig te reguleren zijn.
Het vastzetten van geld in een DeFi project heeft sterke overeenkomsten met het vastzetten van geld op de bank. Je blijft echter wel in controle van je geld dat in bewaring is gesteld, je kan op ieder gewenst moment het geld opnemen.
Het grootste DeFi project, Maker, laat zijn gebruikers ethereum (ETH) storten op een exchange. Ze krijgen daar dan een equivalente stablecoin voor terug die altijd dezelfde waarde behoudt als de waarde die in de eerste instantie gestort is. Ook als de markt in elkaar stort.
De meeste producten rondom decentralized finance omvat tokens die gebruikers op een gunstig moment kunnen verkopen. Sommige voorstanders van DeFi zien zichzelf als voorlopers omtrent het nieuwe ‘open banking’ concept. De meeste critici zien deze nieuwe rallies als een ‘bubble’.
De kritiek op DeFi stuift al wat langer op. De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zei op Twitter al dat het voor sommige investeerders die weinig verstand hebben van DeFi wellicht niet heel verstandig is om nu deel te nemen aan de hype tenzij het met kleine bedragen is.