Foto: Ivan Marc/Shutterstock
Het lijkt erop dat de Europese Unie (EU) stappen gaat nemen om zogeheten privacy-coins te verbieden voor Europese gebruikers. Dat blijkt uit een gelekt wetsvoorstel dat door CoinDesk is gezien. Voorbeelden van dergelijke coins zijn: Monero (XMR), zcash (ZEC) en dash (DASH).
Europees wetsvoorstel
Het zou hier gaan om een wetsvoorstel dat werd ingediend door wetgevers uit Tsjechië. Er wordt in duidelijke taal gesproken over het verbannen van privacy-coins uit de Europese crypto markt. Wel gaat het hier nog om een gelekt wetsvoorstel. Het is dus nog geen officiële publicatie hiervan.
“Kredietinstellingen, financiële instellingen en aanbieders van crypto-assetdiensten wordt verboden om anoniemmakende munten te bewaren”, aldus een door CoinDesk ingezien wetsontwerp.
Privacy-coins zorgen er feitelijk voor dat transacties die met deze crypto’s worden gedaan niet traceerbaar zijn op de blockchain. Vanzelfsprekend is dit een doorn in het oog voor toezichthouders en overheden. Om die reden gaat de EU dus mogelijk stappen nemen om hier voorgoed een einde aan te maken.
Een EU-diplomaat vertelde CoinDesk dat de maatregel was bedoeld om het risico te vermijden dat voortkomt uit crypto-activa die specifiek zijn ontworpen om traceerbaarheid te vermijden. Diezelfde diplomaat liet ook weten dat er duidelijk grote vraag is naar een dergelijke wet onder verschillende EU-landen.
De nieuwe plannen zouden er voor zorgen dat de aanbieders van crypto-activa, zoals crypto exchanges en brokers, genoodzaakt zouden worden om bij alle transacties de identiteit van de gebruikers te verifiëren, zelfs voor transacties die minder dan 1.000 euro betreffen.
Dergelijke regelgeving zou een stuk strenger zijn dan waar banken zich vandaag de dag aan moeten houden, waar dergelijke regels pas van kracht gaan bij veel grotere transacties. Dit komt mogelijk doordat EU-wetgevers bang zijn dat crypto-transacties gemakkelijk opgesneden kunnen worden in kleine stukjes.
MiCA crypto-wet
Eerder al was in het crypto nieuws te lezen dat de EU ook met een groot regelgevend stelsel, MiCA. gaat komen om de crypto markt in Europa te reguleren. Het gaat echter nog wel even duren voordat MiCA echt van kracht zal gaan. De laatste stemronde is onlangs namelijk weer uitgesteld.