Foto: AlpakaVideo/Shutterstock
In februari 2025 telt de cryptomarkt 36.4 miljoen tokens. Bijna 11 miljoen daarvan zijn te vinden op CoinMarketCap. Ter vergelijking: in 2013-2014 hadden investeerders de keuze uit minder dan 500 tokens. Volgens sommige analisten brengt de enorme hoeveelheid memecoins problemen met zich mee, zoals een verzadigde markt en minder interesse in technologische cryptomunten.
Eigen memecoin maken is gemakkelijker dan ooit
11 miljoen is veel meer dan de bijna 3000 cryptocurrencies tijdens de “bullmarket” van 2017. Toch is er een belangrijke kanttekening bij te maken. Lang niet alle tokens zijn actief en soms stort een crypto-project al na de lancering als een kaartenhuis in elkaar. Redenen daarvoor zijn voldoende aandacht en belangstelling van het publiek. Maar ook crypto scams, zoals die van het “Hawk Tuah”-meisje, komen regelmatig voor.
Tegenwoordig is het gemakkelijker dan ooit om een eigen memecoin te maken. Een cryptogebruiker deed er slechts 27 seconden over, zo bleek uit een video op ‘X’ (toen nog Twitter) in 2023. Ook voor het aanmaken van een token op Pump.fun, geen favoriet bij de Nederlandse overheid, is weinig kennis nodig. Een memecoin is al voor een paar dollar te maken en te lanceren op het Solana-netwerk. Daardoor overspoelden nieuwe memecoins, zoals TRUMP, in 2024 de cryptomarkt.
Memecoins trekken aandacht weg van technische altcoins
Volgens analisten hebben memecoins een negatieve impact op de mindshare van ‘tech altcoins’. Dit zijn cryptomunten met technologische toepassingen, zoals Cosmos (ATOM) en Chainlink (LINK). Ze krijgen minder aandacht omdat sommige memecoins het nieuws beheersen. Daardoor zijn technische altcoins minder populair en winstgevend dan voorheen, stellen analisten vast.
Ali Martinez ziet als marktanalist de memecoin-golf als een negatieve ontwikkeling. De concurrentie op de cryptomarkt is groot en dat verkleint volgens hem de kans op een altseason. Dit is een periode waarin de koersen van altcoins een langere periode blijven stijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2017. We leven volgens Martinez echter in andere tijden. Op ‘X’ deelde de analist zijn visie op de huidige cryptomarkt.
Oplossing voor ‘over-tokenisatie’
Dan Novaes, mede-oprichter van EARN’M, ziet de golf van memecoins als een probleem voor de crypto-industrie. Er is sprake van ‘over-tokenisatie’, wat betekent dat het aanbod op de markt te groot is. Wel ziet Novaes een oplossing in de vorm van projectfusies. Dit betekent dat cryptobedrijven hun krachten bundelen om te groeien. Bovendien verwacht het gezicht van EARN’M dat 2025 een consolidatie-jaar wordt binnen de cryptosector. Hij verwacht dat de markt stabiliseert en dat er crypto-projecten zullen verdwijnen.
Volgens Novaes is consolidatie een teken van een meer volwassen cryptomarkt. Hij vergelijkt deze ontwikkeling met de komst van een groot aantal mobiele apps tussen 2008 en 2010. Na een periode van enorme groei volgde een meer stabiele en rustige markt.
Ook Coinbase-CEO Brian Armstrong heeft de cryptomarkt in minder dan tien jaar sterk zien veranderen. Door de komst van honderden nieuwe munten per jaar verandert Coinbase mogelijk het noteringsproces. Op ‘X’ postte Armstrong het volgende:
“We moeten ons noteringsproces bij Coinbase heroverwegen, aangezien er nu wekelijks ongeveer 1 miljoen tokens worden gecreëerd – en dat aantal blijft groeien. Een luxeprobleem, maar het is niet langer haalbaar om elk token afzonderlijk te evalueren.”
Volgens de CEO van Coinbase is het belangrijk dat financiële toezichthouders een snellere goedkeuringsprocedure invoeren. Die moet bestaan uit verschillende onderdelen, zoals geautomatiseerde scans van on-chain data en klantbeoordelingen. Daarnaast pleit Armstrong voor een nieuwe manier om tokens toe te laten. Denk bijvoorbeeld aan lijst met geblokkeerde tokens, in plaats van een goedkeuringslijst. Dit maakt het voor crypto-investeerders gemakkelijker om tokens te filteren.
Het gezicht van Coinbase is ook voorstander van meer duidelijke wet- en regelgeving voor de crypto-industrie. In een interview met Bloomberg vertelde hij waarom:
”We willen deze industrie binnen de wetgevende kaders brengen, zodat er sprake is van een goede mate van bescherming voor de consument”.
🚨 Dit is de impact van Trump voor crypto, en hier kan de koers heen: Luister de podcast nu of sla ‘m op