Doordat traditionele investeringen meer opleveren, zakt bitcoin (BTC)
Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock
De cryptomarkt, die eind 2024 indrukwekkende hoogtes bereikte, lijkt nu te wankelen door de impact van stijgende obligatierentes wereldwijd. Terwijl traditionele beleggingen aantrekkelijker worden door hogere rendementen, neemt de druk op risicovolle activa zoals crypto toe.
Stijgende rentes drukken cryptoprijzen
In het Verenigd Koninkrijk steeg het rendement op 30-jarige Gilts naar 5,35 procent, een niveau dat sinds 1998 niet is gezien. Dit is een stijging van 105 basispunten, of wel 1,05 procent, sinds de eerste renteverlaging van de Fed in september.
Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie, wereldwijd gezien als de belangrijkste obligatie ter wereld, is woensdag gestegen naar 4,70%. Hiermee nadert de VS een meerjarig hoogtepunt en meer dan 100 basispunten, of wel 1 procent, hoger sinds de Federal Reserve in september voor het eerst haar beleidsrente verlaagde.
Ook in landen als Japan, Duitsland en Italië stijgen de rentes gestaag. In Japan steeg het rendement op de 10-jarige JGB staatsobligatie naar 1,18%. Hoewel dit nog steeds een bescheiden percentage is, is het de hoogste stand in bijna 15 jaar.
Hoewel de cryptomarkt eerder nog niet onder de indruk bleek te zijn van deze financiële trend, zijn de gevolgen van deze verschuiving nu merkbaar. Bitcoin bereikte begin december 2024 een recordhoogte van meer dan $108.000, maar is sindsdien met ruim 10% gedaald. Andere grote cryptomunten hebben nog grotere verliezen geleden. De stijgende rentes trekken kapitaal weg uit de cryptomarkt, waardoor de prijzen onder druk komen te staan.
China bevestigt de uitzondering op de regel
China vormt een opvallende uitzondering op de wereldwijde trend. Terwijl in veel landen de rentes stijgen, dalen in China de obligatierentes door aanhoudende deflatoire druk. Het land ervaart zijn langste periode van deflatie sinds 1999 met vijf opeenvolgende kwartalen van deflatie. Deze unieke situatie contrasteert met de rest van de wereld, waar stijgende rentes de investeringspatronen drastisch veranderen.
Currently, China is facing its longest period of DEFLATION since 1999.
Not even 2008 came with 5 straight quarters of deflation, as we are seeing now.
While everyone is fighting inflation, China is dealing with severe deflation.
This is arguably even worse than inflation. pic.twitter.com/0tI6gaUUf5
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) December 12, 2024
De stijgende wereldwijde obligatierentes zorgen voor een verschuiving van kapitaal naar veiligere beleggingen, wat de cryptomarkt zwaar treft. Beleggers lijken de voorkeur te geven aan stabiele rendementen boven de volatiliteit van crypto.
🎙️Nieuw: 2024 RECAP: Was bizar voor crypto: Van ‘internet gekkies’ naar Wallstreet... Luister nu de podcast