Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Cryptobeleggers opgelet: Scammers hebben nieuwe strategie

Crypto-scammers hebben een nieuwe truc gevonden

crypto-scam

Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Crypto-scammers hebben opnieuw een nieuwe strategie bedacht die cryptobeleggers berooft van hun zuurverdiende crypto’s. De lengte van scams wordt steeds een stuk korter, omdat cybercriminelen steeds de tactieken van hun scams blijven veranderen. Op dit moment wenden crypto-scammers zich tot social media. Het gaat dan vooral om de persoonlijke kanalen op social media.

Bitcoin blijft domineren, kunnen we een altcoin season vergeten?
Bitcoin blijft domineren, kunnen we een altcoin season vergeten?

Cryptocriminaliteit in 2024

Chainalysis, een bekend blockchain beveiligings- en regelgeving bedrijf, meldde dat in het tweede deel van de halfjaarlijkse update rondom cryptocriminaliteit, de pig-butchering scams steeds meer toenemen.

De crypto scammers passen hun tactieken aan. Dit gaat niet alleen om on-chain transacties, maar ook om off-chain transacties. Door middel van pig-butchering is het mogelijk in een kortere periode meer slachtoffers op te lichten. De scammers hadden in 2020 271 dagen voor een scam nodig. In 2024 is dit afgenomen met 229 dagen. In 2024 hebben de scammers nog slechts 42 dagen nodig.

Advertentie

Onderzoeksleider cybercriminaliteit van Chainalysis aan het woord

In een interview met Cointelegraph heeft de onderzoeksleider cybercriminaliteit van Chainalysis, Eric Jardine, het over de afname van de lengte van de scams. Hierover zegt hij het volgende:

“Deze tussenkomsten hebben oplichters gedwongen om sneller te handelen, waardoor ze moeilijker te volgen zijn in de keten. Toch maakt dit het niet onmogelijk om hen op te sporen, en de resultaten van wetgevende instanties en het terughalen van activa zijn bemoedigend.”

In het rapport van Chainalysis kwam naar voren dat 43% van de jaarlijkse instroom van oplichting naar wallets is gegaan die in 2024 aangemaakt zijn. Dit betekent dat we te maken hebben met een nieuwe golf van oplichting. Het rapport vermeldde het volgende:

“Deze macrotrend komt overeen met de voortdurende spil van oplichters, van uitgebreide Ponzi-fraude die een breed net uitwerpen naar meer gerichte campagnes zoals bij pig-butchering,”

Chainalysis verklaart daarnaast dat het keerpunt van de scams te maken heeft met de handhavingsinspanningen die zijn toegenomen. Daarnaast zijn uitgevers van stablecoins oplichtingsadressen op een zwarte lijst gaan zetten. Chainalysis laat weten dat de grootste oplichtingswallets in 2024 in verband zijn gebracht met het KK Park in Myanmar. Dit is een beruchte organisatie die dit jaar alleen al meer dan $100 miljoen heeft opgebracht.

Nieuwe memecoin ongekend populair na arrestatie Telegram-CEO
Nieuwe memecoin ongekend populair na arrestatie Telegram-CEO

Scammers wenden zich tot pig-butchering

De crypto-scammers wenden zich steeds vaker tot pig-butchering, in plaats van tot langdurige ponzi-fraude. Ponzi-fraude is een manier om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde inleggers worden betaald aan de  hand van de inleg van nieuwe investeerders. De Crypto-scammers wenden zich tot pig-butchering, omdat de wetten rondom de ponzi-fraude steeds strenger worden. Hierdoor kunnen de scammers makkelijker worden uitgeschakeld.

Daarnaast is de pig-butchering methode een langdurige vorm van oplichting. Een slachtoffer wordt in dit geval geleidelijk aan verleid om steeds meer en meer bij te dragen aan een bepaalde investering. Meestal wordt dit gedaan aan de hand van socialmediakanalen. Het slachtoffer wordt een soort ‘vetgemest’ en zal uiteindelijk financieel verlies lijden.

Ook blijkt uit het rapport van Chainalysis, die je wel eens in crypto nieuws voorbij ziet komen, dat illegale diensten socialmedia-accounts verkopen aan scammers. Deze kanalen worden gebruikt om slachtoffers op te lichten. Er zijn mogelijk twee miljoen socialmediaprofielen door oplichters gekocht, aldus het rapport.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
Failliete cryptobeurs heeft nog $1 miljard aan solana over
Failliete cryptobeurs heeft nog $1 miljard aan solana over
Advertentie