Foto: Lubos Mak/Shutterstock
Amanda Pritchard, hoofd van de National Health Service (NHS), de Britse gezondheidsdienst, heeft de alarmbel geluid.
Ze is namelijk bezorgd over de groeiende verslaving aan crypto handel onder jongeren. Tijdens de NHS ConfedExpo in Manchester benadrukt zij de noodzaak voor wetgevers om actie te ondernemen en deze zorgwekkende trend aan te pakken.
Stijgende hulpvraag voor gokverslaving door crypto
Pritchard wijst op het stijgende aantal jongeren dat hulp zoekt bij de vijftien gespecialiseerde gokverslavingsklinieken van de NHS. Ze merkt op dat er een “reële en groeiende sociale behoefte” is aan dergelijke klinieken. Dit heeft te maken met de toenemende complexiteit van methoden die worden gebruikt om mensen verslaafd te houden aan gokken en cryptotrading.
De verslavende aard van cryptotrading stelt jongeren bloot aan aanzienlijke financiële risico’s en dit verhoogt de druk op de gezondheidszorg. Pritchard roept mede om die reden Britse wetgevers op om actie te ondernemen.
“Als samenleving moeten we ons afvragen: is het goed dat we gewoon doorgaan met het oprapen van de brokken terwijl de methoden die worden gebruikt om mensen verslaafd te houden steeds geavanceerder worden?”
Tijdens haar toespraak stelt Pritchard een belangrijk vraag. Is de samenleving bereid is om de NHS te laten fungeren als een duur veiligheidsnet, of wilt men problemen bij de bron aanpakken? Ze dringt erop aan om de beschikbare middelen van de NHS verstandig te gebruiken. Zo kan er prioriteit worden gegeven aan preventieve maatregelen.
“Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor jongeren om verslaafd te raken aan gokken, waaronder – zoals ik hoorde van medewerkers toen ik eerder dit jaar de nationale kliniek voor probleemgokken bezocht – op ongereguleerde cryptocurrency markten,” aldus Pritchard.
Preventieve zorg voor cryptoverslaving
Tijdens het evenement benadrukt de Pritchard dat de verslavende gewoonte van cryptohandel mensen ertoe brengt om hun eigen geld te investeren in iets zonder vaste waarde. Dat is iets dat de NHS dwingt om de brokken op te rapen.
Volgens Pritchard zou dit groeiende probleem de vraag naar gezondheidszorg verder kunnen vergroten. Ze zegt dat er vragen moeten worden gesteld over “wat we willen dat de NHS doet met beperkte middelen”. Verder benadrukt ze de noodzaak om na te denken over hoe deze middelen ingezet kunnen worden. Vooral bij jongeren, waar het probleem steeds groter lijkt te worden.
Deze zorgen worden versterkt door recente ontwikkelingen in de regulering van crypto in het VK. In juni vorig jaar ondertekende koning Charles wetten om crypto te reguleren volgens dezelfde regels als andere financiële diensten. Echter, in juli 2023 wees het Britse ministerie van Financiën een voorstel af. Cryptohandel wordt zo op dezelfde manier gereguleerd als gokken. In plaats daarvan wil het crypto reguleren als een financiële dienst.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates