Floris Florussen Floris Florussen
29/06/2024 10:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2024 09:15

Crypto-verliezen exploderen in 2024: meer dan $570 miljoen door hacks

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto hackers slaan steeds minder buit: opvallende afname in april

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Crypto-verliezen door hacks en oplichterij zijn in het tweede kwartaal van 2024 met 113% gestegen. De verliezen zijn opgelopen tot $572 miljoen, waarbij met name gecentraliseerde handelsplatformen miljoenen verloren. Tot aan het tweede kwartaal van 2024 was er sprake van een neerwaartse trend in verliezen door hacks en scams.

Waarom dalen memecoins als dogecoin en pepe? 3 redenen
Waarom dalen memecoins als dogecoin en pepe? 3 redenen

Cryptoverlies in tweede kwartaal verdubbelt

Volgens onderzoek van het blockchain-beveiligingsplatform Immunefi, zijn verliezen van crypto door hacks en oplichterij in het tweede kwartaal van 2024 meer dan verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Voorafgaand aan het tweede kwartaal waren de verliezen door hacks en oplichterij aan het afnemen. Volgens een rapport van hetzelfde Immunefi, was er voor het ingaan van het tweede kwartaal sprake van een vermindering van 23%. Deze trend kon zich niet voortzetten. In april en mei leek dat er lange tijd wel op maar een dramatisch einde van mei en juni gooide roet in het eten. De verliezen namen vanaf dat moment fors toe.

In het tweede kwartaal van 2024 ging meer dan $572 miljoen verloren. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van 2023 bedroeg dit slechts $220. Hacks van gecentraliseerde beurzen vormden het grootste deel van de verliezen in het kwartaal. De hacks van de twee handelsplatformen DMM en BtcTurk in mei en juni, waren samen goed voor 62% van de totale verliezen. De Hack van DMM was veruit de grootste, waarbij $305 miljoen aan bitcoin (BTC) van de beurs werd gehaald.

Gecentraliseerd vs. gedecentraliseerd

Gecentraliseerde handelsplatformen leden ongeveer $401 miljoen aan verliezen. Dit is 70% van het totaal. Opvallend daarbij is dat het aantal succesvolle aanvallen op deze doelwitten, een zeer klein slagingspercentage had. Slechts vijf aanvallen op gecentraliseerde handelsplatformen waren succesvol, terwijl er in totaal 62 succesvolle hacks of scams waren bij gedecentraliseerde handelsplatformen.

Gedecentraliseerde handelsplatformen leden $171 miljoen aan verliezen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 is dit een daling van 25%. Ethereum en de BNB Smart Chain bleven de populairste netwerken onder oplichters en hackers. 71% van de totale verliezen vonden plaats via deze blockchains.

Er zijn echter aanwijzingen dat Ethereum layer 2’s in populariteit toenemen bij kwaadwillenden. Arbitrum (One) was het derde meest aangevallen netwerk en vertegenwoordigde 5% van de verliezen. Alle andere netwerken waren gezamenlijk goed voor 15% van de verliezen.

Advertentie

Beveiliging van je crypto cruciaal

De oprichter van Immunefi, Mitchell Amador, benadrukte dat de verliezen van dit kwartaal een ontnuchterende herinnering zijn aan hoe belangrijk de beveiliging van de infrastructuur van gecentraliseerde handelsplatformen moet zijn. Hij is namelijk van mening dat ingrijpende maatregelen cruciaal zijn om het hele ecosysteem te beschermen. Zoals in dit kwartaal is gebleken, kan één enkele hack leiden tot miljoenen aan schade.

Eerder deze week gaven wij al te kennen dat BtcTurk was aangevallen, waarbij maar liefst tien van zijn hot wallets zijn getroffen. De cold wallets, die het grootste deel van de activa bevatten, zijn echter veilig gebleven. Des te meer reden om je crypto te bewaren in een cold wallet.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Vier redenen waarom de crypto koersen zijn gecrasht volgens analist
Bitcoin koers in gevaar: verkoop van $9 miljard aan BTC in juli van start
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Advertentie