Het cryptoproject van de familie Trump blijkt toch niet zo geweldig
Foto: lev radin/Shutterstock
Donald Trump, presidentskandidaat voor de Verenigde Staten, heeft de cryptowereld op zijn kop gezet na de aankondiging van zijn cryptoproject, World Liberty Finance (WLFI). Voor veel beleggers klonk dit als goed nieuws, maar het nieuws lijkt minder positief te zijn dan we oorspronkelijk dachten.
Trump’s cryptoproject heeft problemen
In een uitgebreide analyse op X (Twitter) heeft een analist, pseudoniem Pledditor, een aantal problemen met het cryptoproject van de familie Trump uitgelicht. Hierbij gaat het zowel om fundamentele problemen als onnodige risico’s.
Update in documentatie
Als eerste benoemt de analist de update in de documentatie. Oorspronkelijk had het project beloofd 63 procent van de tokens aan het publiek te verkopen, maar dit is inmiddels verlaagd naar 35 procent. Dit betekent dat het project ‘low float, high FDV’ is, wat betekent dat er weinig tokens in omloop zijn, terwijl er nog veel beschikbaar is.
Dit brengt enkele fundamentele risico’s met zich mee, waaronder prijsdalingen door inflatie. Aangezien er een beperkt aantal tokens publiekelijk beschikbaar is, kan deze hoeveelheid spontaan stijgen als er meer vrijgegeven wordt, wat een crash kan veroorzaken.
Niet-overdraagbare tokens
Ook staat in de update over de documentatie dat het ‘niet-overdraagbare tokens’ zijn en het project ‘geen secundaire markt’ wil maken. Dit betekent dat tokens na aankoop niet verkocht kunnen worden, waardoor ze technisch gezien na aankoop bevroren worden.
Dit levert grote risico’s op voor investeerders, waarbij een zogenaamde rug-pull het grootste risico vormt. Een rug-pull houdt in dat de uitgevers van een token het project verlaten en er met het geld vandoor gaan. Doordat de tokens niet overdraagbaar zijn, kunnen investeerders dit niet tegengaan.
WLFI geen DAO
Het project, WLFI, is ook geen Decentralised Autonomous Organisation (DAO). In de nieuwe documentatie staat hoe de directie van het project bestaat uit twee mannen in combinatie met een raad van bestuur. Dit is één van de duidelijkste vormen van centralisatie.
Donald Trump en WLFI
Ook Donald Trump zelf vormt een gevaarlijke factor in het project. In de documentatie wordt verwoord hoe Donald Trump over vijf jaar niet meer geassocieerd wordt met het project. Dit betekent dat hij over vijf jaar niet meer verantwoordelijk gehouden kan worden voor wat er met het project gebeurt.
Verder ontvangt Trump 22,5 procent van het aanbod aan tokens. Het project heeft aangegeven dat 30 procent van het aanbod naar ‘initiële steuntoewijzing’ gaat, waar de tokens van Trump waarschijnlijk een groot onderdeel van zijn. Deze twee feiten zorgen ervoor dat Donald Trump zelf ook een gevaarlijke factor vormt voor het project aangezien hij een enorme hoeveelheid van de tokens in handen krijgt.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.