Foto: sdx15/Shutterstock
De toekomst van de Saga Phone, een speciale crypto-smartphone van solana (SOL), staat op losse schroeven. Het vooruitzicht van het product, bedoeld voor gedecentraliseerde applicaties (dApps), is onzeker vanwege teleurstellende verkoopcijfers.
Anatoly Yakovenko, de oprichter van Solana, verklaart in een recent interview dat er interne discussies plaatsvinden over de voortzetting van de smartphone. Hij benadrukt in een podcast met Laura Shin dat het voortbestaan van de Saga Phone afhangt van hogere verkoopcijfers.
Overleven Solana’s crypto smartphone hangt af van verkoopcijfers
Yakovenko stelt dat de verkoop van 25.000 tot 50.000 eenheden cruciaal is voor de marktpositie van de Saga smartphone. Hij beweert dat dit aantal pas genoeg is “om te voelen dat er een hardcore gebruikersgroep is om ontwikkelaars te dwingen applicaties te leveren.”
“We moeten beslissen of er ruimte is voor een smart wallet, een veel goedkopere versie die een iPhone-gebruiker als secundair apparaat zou kunnen gebruiken. We hebben niet gezien of dat een overtuigend genoeg concept is om 50.000 eenheden te verkopen”, aldus Yakovenko.
De oprichter van Solana stelt ook dat nieuwe functies ervoor zorgen dat gespecialiseerde en reguliere smartphones meer op elkaar lijken. Hij legt de nadruk op Progressive Web Apps (PWA) die de App Store omzeilen, waardoor ontwikkelaars kosten besparen.
Het ontwijken van de App Store geeft meer vrijheid aan ontwikkelaars en verlaagt de drempel om nieuwe applicaties te lanceren. Hierdoor wordt het gebruik van deze speciale telefoons toegankelijker voor zowel de ontwikkelaars als gebruikers.
Eerdere pogingen om deze speciale crypto georiënteerde telefoons op de markt te brengen kende een beperkt succes. Zelfs grote fabrikanten als HTC en Sirin Labs slagen er niet in om hun voortdurende inspanningen in succes om te zetten.
Gapend gat in de beveiliging van Solana smartphone?
Ondanks eerdere mislukte pogingen blijft de industrie zich inzetten voor de ontwikkeling van deze speciale smartphones. Yakovenko geeft in het interview ook toe dat hij zijn Saga Phone niet als zijn primaire apparaat gebruikt.
Volgens beveiligingsonderzoeker CertiK kampt de Saga smartphone met een gigantisch beveiligingslek. CertiK beweert dat er een gapend gat in de beveiliging van de software zit. Solana is het hier echter niet mee eens en constateren dat er helemaal geen beveiligingsprobleem is.