Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Crypto-schandaal rond MrBeast: ‘$10 miljoen verdiend aan pump & dumps’

YouTube-ster zou miljoenen verdiend hebben aan crypto-scams

Ethereum-ETH
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
mr-crypto-scam-pump-dump-youtube

Foto: Shutterstock/Billy F Blume Jr

De bekende YouTuber “MrBeast” wordt op sociale media beschuldigd van betrokkenheid bij crypto pump & dump handelingen. Deze vorm van crypto-scam komt vaker voor en lijkt nu ook steeds meer te gebeuren in samenwerking met bekende personen. 

Wormhole stijgt keihard na goed nieuws, zet positieve trend door
Wormhole stijgt keihard na goed nieuws, zet positieve trend door

Meer dan 10 miljoen dollar crypto-winst

De populaire YouTuber “MrBeast” heeft op het platform inmiddels 320 miljoen abonnees. Hier deelt hij regelmatig verschillende soorten video’s die goed bekeken worden. Hierdoor is zijn populariteit al tijden erg groot. Volgens een blockchain onderzoeker zou MrBeast echter misbruik maken van zijn status en dit inzetten voor eigen gewin door zich bezig te houden met zogenaamde pump & dump acties.

De onderzoeker met de schuilnaam SomaXBT plaatste op 11 oktober een X-post over de betrokkenheid van MrBeast bij de handelingen, waarmee inmiddels meer dan 10 miljoen dollar mee zou zijn verdiend. De populaire YouTube-ster zou verschillende kleine coins hebben gepromoot om er flinke winsten mee te behalen. Andere influencers die dit ook zouden hebben gedaan zijn onder andere Lark Davis, CryptoBanter en KSI.

Betrokken bij meerdere crypto-projecten

In het onderzoek van SomaXBT kwam naar voren dat Mrbeast zo’n 100.000 dollar zou hebben geïnvesteerd in een klein project, met de naam SuperFarmDAO (SUPER). Na zijn inleg te hebben voltooid, begon hij de munt te promoten via zijn kanalen en maakte hij handig gebruik van zijn bekende status. Door zijn promotie investeerden vele handelaren in de kleine munt, waardoor deze flink steeg in prijs.

Volgens de onderzoeker verkocht MrBeast vervolgens zijn investering en ruilde dit om voor ethereum (ETH). Deze verplaatste hij daarna via meerdere wallets en eindigde uiteindelijk met een winst van meer dan 9 miljoen dollar. Naast deze coin zou MrBeast volgens SomaXBT zich ook nog hebben bemoeid met Polycgain Monsters, STAK, VPP en SHOPX. Bij deze projecten zou hij hetzelfde doel hebben gehad..

MrBeast reageert niet op aantijgingen

Sinds de resultaten van het onderzoek naar buiten zijn gebracht, heeft het team van MrBeast nog niet gereageerd op de aantijgingen. Het blijft dan ook onzeker wat er precies is gebeurd. Mogelijk zou de betrokkenheid van de ster anders in elkaar zitten en was een pump & dump niet zijn intentie.

Wel moet worden gezegd dat MrBeast nergens heeft laten blijken dat hij de projecten ook op de langere termijn wilde steunen, wat erop zou kunnen wijzen dat het mogelijk wel een doelbewuste keuze was.

Advertentie

Meer slachtoffers door pump & dump scams

Pump & dump acties komen helaas regelmatig voor. In sommige gevallen worden de coins speciaal met dit plan gecreëerd, maar soms is een willekeurig project ineens slachtoffer. Naast dat het slachtoffers maakt onder investeerders zijn in die gevallen ook de projecten een slachtoffer. Volgens de data engineer Mike Kremer, vernietigt het niet alleen de waarde van een project, maar ook die van de crypto community.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Nieuwe memecoin stijgt keihard, doordat AI zich ermee bemoeit
Nieuwe memecoin stijgt keihard, doordat AI zich ermee bemoeit
Dit zijn onze top 5 crypto's en categorieën om in 2025 te kopen!
Dit zijn onze top 5 crypto’s en categorieën om in 2025 te kopen!
Advertentie