Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Crypto Rewind: historische crash, grote Ripple overwinning en meer

Het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week, uiteengezet in één artikel

XRP-XRP Bitcoin-BTC
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto Rewind: historische crash, grote Ripple overwinning en meer

Foto: Grey82/Shutterstock

De week zit er weer op en dat biedt ons de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. In deze Crypto Rewind-editie lees over de historische crash op de financiële markten (waaronder de cryptomarkt), de overwinning van Ripple in diens rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s).

Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden

Gigantische crypto crash

De week begon dramatisch met een cryptobloedbad zoals we dat in lange tijd niet meer hadden gezien. De bitcoin (BTC) koers verloor maandag maar liefst 20% van zijn waarde, met een terugval van $61.000 tot een dieptepunt van $49.000. Zoals vaak het geval is, werden altcoins nog harder getroffen. Ethereum zag op zijn dieptepunt een crash van ongeveer 25%, en veel andere altcoins overtroffen dit zelfs met dalingen van meer dan 30%.

De oorzaak van deze puinhoop ligt een paar dagen eerder, bij vorige week vrijdag. Op die dag werden de financiële markten al opgeschrikt door teleurstellende banencijfers in de Verenigde Staten. In juli waren er een stuk minder banen toegevoegd dan verwacht en ook het werkloosheidscijfer was flink gestegen. Dit voedde de angst voor een naderende recessie, wat direct voelbaar was op de financiële markten.

Het groeiende recessiegevaar leidde op maandag tot de grootste crash sinds 1957 op de Japanse aandelenbeurs. Deze gebeurtenis trok vervolgens zowel de traditionele markten als de cryptomarkt mee omlaag.

Bitcoin schoot na zijn dieptepunt van $49.000 direct hard de lucht in en wist de dag af te sluiten rond $54.000. Het bleek het begin te zijn van een indrukwekkend herstel, aangezien de koers zich inmiddels boven de $61.000 bevindt. In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikte bitcoin zelfs een piek van $62.500, wat meer dan 27% hoger is dan de bodem van maandag.

Advertentie

XRP-houders vieren feest na Ripple overwinning

Ripple, het bedrijf achter de XRP crypto, heeft deze week een nieuwe grote overwinning behaald in zijn jarenlange juridische strijd met de SEC. Woensdagavond oordeelde rechter Analisa Torres dat Ripple een boete opgelegd krijgt van $125 miljoen voor het overtreden van de effectenwetgeving met zijn institutionele verkoop van XRP-munten. Het markeert een grote overwinning voor het cryptobedrijf aangezien het bedrag maar liefst 94% lager ligt dan de monsterlijke eis van bijna $2 miljard van de toezichthouder.

De XRP koers schoot direct na nieuws hard de lucht in. Aanvankelijk bewoog de koers rond de $0,50, maar in iets meer dan een uur tijd stond XRP meer dan 27% hoger op een piek van bijna $0,64. Sindsdien is de koers iets teruggezakt, en beweegt het al dagen nipt onder de grens van $0,60.

Cryptoplatform Uniswap beschuldigd van woekerkosten, CEO reageert woest
Cryptoplatform Uniswap beschuldigd van woekerkosten, CEO reageert woest

Allereerste groene week voor ethereum ETF’s

Tot slot hebben de Amerikaanse ethereum ETF’s hun eerste groene handelsweek achter de rug. Na twee weken van verliezen zijn de nieuwe beursfondsen erin geslaagd om de afgelopen week een hogere kapitaalinstroom dan -uitstroom te realiseren.

Volgens gegevens van Farside Investors hebben de ethereum-fondsen de afgelopen week een gezamenlijke netto-instroom van $104,8 miljoen gezien. Dit positieve resultaat is volledig toe te schrijven aan de eerste twee dagen van de week, waarin respectievelijk $48,8 miljoen en $98,4 miljoen werd geïnvesteerd. De rest van de week zagen de fondsen bescheiden uitstromen – met $23,7 miljoen op woensdag, $2,9 miljoen op donderdag, en $15,8 miljoen op vrijdag.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Waarom steeg de de koers van XRP deze week zo hard?
Waarom steeg de koers van XRP deze week zo hard?
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Hoe groot is de kans op XRP-ETF’s na het nieuwe Grayscale fonds?
Advertentie