Foto: ARVD73/Shutterstock
Aan het begin van een nieuwe week vatten we samen hoe de afgelopen week eruitzag. Twee weken geleden bleven de koersen van veel cryptocurrencies grotendeels onbewogen, terwijl overheden juist een aantal grote stappen hebben gezet.
Ook afgelopen week was regulatie weer een belangrijk onderwerp. Ook is wellicht een enorme ramp in de decentralized finance (DeFi) wereld voorkomen.
Crypto-ramp en bizarre stijging meme-coin
Twee weken geleden werd het DeFi-platform Curve Finance gehackt voor miljoenen dollars aan crypto toen criminelen een programmeerfout in de software vonden. Hierdoor daalde Curve’s token CRV hard in waarde. Helaas gebruikte Curve-CEO en medeoprichter Michael Egorov de token als onderpand voor enorme leningen op verschillende DeFi-platformen.
Als de leningen geliquideerd zouden worden, dan zou dat enorme effecten kunnen hebben op de gehele DeFi-sector. Gelukkig lijkt het probleem op tijd te zijn opgelost, want de hacker heeft besloten om de tokens weer terug te sturen.
Er werd al onderzoek gedaan om het geld en de dader op te sporen, maar nu de coins weer terug zijn heeft de hacker in plaats daarvan een beloning gekregen.
Ook elders zijn er fouten gemaakt in crypto-land. Een investeerder heeft bijvoorbeeld duizenden euro’s aan ethereum (ETH) voor 100 jaar vastgelegd in een smart contract. De bekende YouTuber Logan Paul blijkt in 2021 een non-fungible token (NFT) voor 623.000 Amerikaanse dollar te hebben gekocht. Maar volgens het smart contract is die nu slechts 1.600 dollar waard.
Ondertussen was er ook een bijzonder geval van een investeerder die in slechts 24 uur miljoenen binnen wist te slepen. Het betrof echter een memecoin die inmiddels is ingestort.
Hong Kong geeft eerste crypto-vergunning weg
Ondertussen zitten overheden ook niet stil. Zo is het sinds deze week legaal voor kleinere beleggers in Hong Kong om in crypto te investeren. Hashkey Exchange is de eerste cryptobeurs die zijn diensten in Hong Kong aan retail-investeerders aan mag bieden.
In de Verenigde Staten is de situatie echter nog steeds ongunstig voor crypto-bedrijven. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie overweegt naar verluidt om Binance aan te klagen op grond van verdenkingen van fraude.
Maar dat gaat niet zomaar, want Binance heeft een enorme voetafdruk in de crypto-sector. Het OM zou nog twijfelen om het plan wel door te zetten, dit zou namelijk kunnen leiden tot een enorme bank run waar klanten en werknemers van Binance helemaal geen baat bij hebben.
Verder heeft Terraform Labs een nederlaag geleden in zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De rechter weigerde namelijk Terra’s verzoek om de rechtszaak te verwerpen.
Dat kan nadelig zijn voor Ripple en XRP. Ripple is nog altijd ook verwikkeld in een rechtszaak met de SEC. De mededeling betekent dat Terraform Labs tokens heeft verkocht als ongeregistreerde effecten. En wat voor Terra geldt, zou ook kunnen gaan gelden voor Ripple.