Foto: wichayada suwanachun/Shutterstock
Hoewel Telegram de ontwikkeling van de TON (The open network) al een tijdje heeft losgelaten, gebruiken ze de blockchain nog wel voor hun platform. Het gebruik van TON trekt helaas ook mensen met verkeerde intenties. Er duiken namelijk steeds meer alarmerende en waarschuwende berichten op over vermeende ‘’Toncoin oplichters’’. Wie zijn dit en hoe werkt deze oplichting?
De Toncoin Scam
Doordat Telegram de TON-blockchain gebruikt voor zijn diensten is er voor oplichters een nieuwe kans ontstaan om geld te ontfutselen van nietsvermoedende gebruikers. Oplichters gebruiken dit netwerk om gebruikers naar hun systemen te lokken, en het gaat ze aardig goed af.
Cybersecurity-experts bij Kaspersky hebben een geavanceerde cryptocurrency-scam ontdekt die zich richt op Telegram-gebruikers van over de hele wereld, zo meldt Cointelegraph. Deze scam is al een aantal maanden actief en maakt handig gebruik van de groeiende belangstelling die er is voor het netwerk. Gebruikers worden doorgaans benaderd en gelokt met beloften van hoge rendementen, die vervolgens nooit worden waargemaakt.
Hoe gaan ze te werk?
Slachtoffers ontvangen zogenaamde uitnodigingen van ‘’kennissen’’ voor een exclusief verdienprogramma. Ze worden vervolgens doorverwezen naar een niet-officiële Telegram-bot die crypto voor ze zou moeten opslaan. Als ze vervolgens ook nog hun Web3-wallet moeten koppelen lijkt het allemaal veilig en vertrouwd te zijn. Maar niets is minder waar.
Oplichters sturen gebruikers naar schijnbaar legitieme kanalen om toncoin te kopen zoals de officiële Telegram-bot of cryptocurrency-beurzen. Hierdoor voegen de oplichters een extra laag toe aan de oplichting, waardoor het allemaal geloofwaardig lijkt en de slachtoffers makkelijker te manipuleren zijn.
Zodra gebruikers zijn aangetrokken, worden ze gedwongen om via een aparte bot “boosters” te kopen. De oplichters zorgen ervoor dat het lijkt alsof het kopen van deze ‘’boosters’’ essentieel is om verder te kunnen. Deze boosters kunnen 5, maar ook 500 toncoins kosten.
Volgens Kaspersky-experts verliezen slachtoffers tussen de $2 en $2.700 door deze oplichtingspraktijken. Daarnaast promoten oplichters ook een verwijzingsprogramma, waarin slachtoffers privé Telegram goepen kunnen opzetten met vrienden en contacten.
De oplichters maken slim gebruik van het netwerk van de slachtoffers. Zo kan er bijvoorbeeld pas worden begonnen met verdienen als de slachtoffers ten minste 5 anderen introduceren, die weer 5 anderen introduceren etc.
Analisten van Kaspersky benadrukken dat dit een klassiek voorbeeld is van een “piramidespel”, waarbij alleen de oplichters zelf profiteren terwijl slachtoffers achterblijven met financiële schade.
Terwijl de Toncoin-scam doorgaat, wordt het belang van waakzaamheid benadrukt. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.