Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Crypto-oplichter stuurt meer dan $150.000 terug naar slachtoffer

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Exchange interrumpido tras una brecha, empleado puede estar implicado

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Een tijdje terug werd een cryptobelegger slachtoffer van ‘adresvergiftiging’. Hij verloor hierbij maar liefst 51 ETH ter waarde van $151.600. Echter, de crypto-oplichter die hierachter zit heeft kennelijk spijt en een groot deel van het bedrag teruggestort

Meme crypto stelen de show: DOGE, SHIB, PEPE en meer stijgen keihard
Meme crypto stelen de show: DOGE, SHIB, PEPE en meer stijgen keihard

De aanval en het eerste contact

Op 3 mei werd een slachtoffer getroffen door een adresvergiftiging waarbij 1,155 WBTC met een waarde van $71 miljoen naar een verkeerd adres werd verzonden. Bij een adresvergiftiging probeert de aanvaller het slachtoffer te verwarren door een stortvloed aan blockchain-transacties te verzenden. Het doel is dat het slachtoffer per ongeluk het adres van de aanvaller kopieert in plaats van zijn eigen adres. De aanvaller gebruikt daarvoor vaak meerdere wallet adressen die erg lijken op die van het slachtoffer.

Volgens gegevens van het blockchain-tracking platform Etherscan benaderde de oplichter vervolgens zijn slachtoffer via een input data message (IDM), een vorm van gedecentraliseerde communicatie op de Ethereum blockchain. Hij vroeg daarbij naar het Telegram-account van zijn slachtoffer om verder te onderhandelen. Deze interactie werd ontdekt door de bekende crypto-onderzoeker ZachXBT.

Op 5 mei verzocht het slachtoffer de dader om het grootste deel van de gestolen WBTC terug te geven. Als reactie stuurde de dader 51 ETH terug, wat neerkomt op 4,2% van het totaal. Via een IDM antwoordde het slachtoffer: “Er is nu geen weg terug, we weten beide dat deze tegoeden niet schoon te maken zijn. Je zult getraceerd worden.” Vervolgens gaf het slachtoffer de fraudeur 24 uur om 90% van de fondsen terug te geven. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet bekend.

Advertentie

Waakzaamheid in crypto geboden

Dit incident onderstreept de gevaren van digitale transacties en toont aan hoe slachtoffers rechtstreeks in contact kunnen komen met hun daders via blockchain-technologie. Ondanks de anonimiteit die vaak aan cryptocurrencies wordt toegeschreven, maakt de transparantie van blockchain het mogelijk om oplichters te identificeren en verantwoordelijk te houden.

Het benadrukt ook het belang van oplettendheid bij het kopiëren en plakken van adressen voor blockchain-transacties. Investeerders moeten ervoor zorgen dat ze de juiste adressen gebruiken en extra voorzichtig zijn met verdachte berichten. Een eenvoudige fout kan leiden tot het verlies van grote hoeveelheden cryptovaluta, zoals dit incident aantoont.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Crypto Radar: bitcoin koers breekt $65.000, dit kan er nu gebeuren
Crypto Radar: bitcoin koers breekt $65.000, dit kan er nu gebeuren
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Nederlandse analist deelt zijn crypto portfolio voor de rest van 2024
Nederlandse analist deelt zijn crypto portfolio voor de rest van 2024
Terra-oprichter boekt grote overwinning, ontwijkt Amerikaanse cel
€40 miljard crypto-drama ten einde: Terraform Labs sluit deuren
Advertentie