Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Crypto-oplichter hackt McDonald’s en scoort fortuin met Solana memecoin

Rug pull schokt McDonald’s volgers na Instagram hack

Solana-SOL
s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto-oplichter hackt McDonald's en scoort fortuin met Solana memecoin

Foto: Robert V Schwemmer/Shutterstock

Gisterenavond werd plotseling de Instagram van McDonald’s gehackt.

Aanvankelijk hadden weinig bezoekers dat door, zelfs niet toen er een memecoin met de naam Grimace werd gepromoot op het kanaal van de fastfoodketen. Toen de hacker eenmaal tonnen aan cryptovaluta zag binnenstromen, trok hij de stekker uit het project. Het is een klassiek voorbeeld van een zogenaamde rug pull, die enthousiaste beleggers met niks achterlaat.

Cryptobedrijven ervaren slechtste week van 2024, aandelen hard gedaald
Cryptobedrijven ervaren slechtste week van 2024, aandelen hard gedaald

Crypto hacker verdient $700.000 aan memecoin oplichterij

De hacker is op een doordachte wijze te werk gegaan. Hij gebruikte namelijk McDonald’s mascotte Grimace als naam van de token om het zo echt mogelijk te laten lijken. Ook plaatste hij berichten op Instagram met teksten die echt leken, waardoor investeerders massaal op de neppe memecoin doken.

Uiteindelijk bleek het een valstrik voor een grote groep investeerders die met solana (SOL) in de token had geïnvesteerd. De oplichter ging er met een buit van $700.000 aan solana vandoor. Dat liet hij zelf weten, uitgerekend via het gehackte sociale mediakanaal.

De valse berichten waren duidelijk doordacht. Met de tekst ‘McDonald’s experiment op Solana’, gevolgd door het token-adres, werden maar liefst 5,1 miljoen volgers wereldwijd misleid.

De hacker maakte gebruik van de Solana memecoin maker pump.fun om in totaal driekwart van de token-voorraad zelf te kunnen bemachtigen. Dat blijkt uit gegevens van het blockchainanalyse bedrijf Bubblemaps. Deze tokens verdeelde hij vervolgens over ongeveer 100 verschillende wallets. Hierdoor kwam de scammer in een machtspositie die desastreuze gevolgen had.

En dat bleek: na twee berichten vanuit het McDonald’s-account steeg de memecoin GRIMACE naar een marktkapitalisatie van miljoenen in enkele minuten. De hacker had slechts een half uur nodig om de token van niets naar $25 miljoen te laten stijgen, blijkt uit data van DexScreener.

Toen de hacker zag dat ook zijn portfolio de lucht inschoot, vond hij het welletjes. Hij dumpte al zijn eigen tokens en binnen 40 minuten schoot de marketcap van de memecoin van $25 miljoen naar amper $650.000. Het is een triest verhaal voor nietsvermoedende investeerders.

Advertentie

Crypto oplichter geeft flinke trap na

Helaas bleef het daar niet bij. De hacker wilde nog even laten weten dat hij flink rijk was geworden met de stunt. Dat deed hij door de bio van het Instagram-kanaal te vervangen naar “Sorry mah n*gga je bent zojuist beroofd door India_X_Kr3w bedankt voor de $700,000 aan Solana.”

Dat was tevens ook het afscheidsbericht van de hacker. De fastfoodketen heeft gelukkig de accountgegevens weer weten te bemachtigen. De schade was echter al lang gedaan. McDonald’s biedt zijn excuses aan voor het incident:

“We hebben het probleem op die accounts opgelost en bieden onze fans onze excuses aan voor de beledigende taal die in die periode is gepost,” aldus McDonald’s.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
‘Apple CEO’ belooft je Bitcoin te verdubbelen tijdens iPhone 16 onthulling
Advertentie