Kevin Schijven Kevin Schijven
4 min. leestijd

Crypto markt vangt zware klap: Bitcoin, XRP, en top 100 dalen hard

Bitcoin crash veegt honderden miljoenen weg bij cryptohandelaren

Foto: Only background/Shutterstock

We zien eindelijk weer wat actie op de crypto markt na een extreem rustige periode. De koersen bewegen echter niet in de richting dat de meeste investeerders op hoopten. Vrijwel de gehele top 100 kleurt rood vandaag en meerdere altcoins vangen zware klappen.

De totale marktkapitalisatie van crypto zakt met 1,4% naar $1,15 biljoen. Het handelsvolume stijgt met 22,7% naar $31,74 miljard.  De dominantie van bitcoin komt op 49,1% uit. De Fear & greed Index komt op 52 uit, of neutraal.

Bitcoin-ETF’s lokken weer geld, maar ethereum-ETF’s blijven bloeden
Bitcoin-ETF's lokken weer geld, maar ethereum-ETF's blijven bloeden

Bitcoin correlatie met aandelen neemt weer toe

Bitcoin (BTC) werd gisteren afgewezen op de $29.400 en verloor vervolgens grip op de $29.300. Vanochtend maakte bitcoin een dip helemaal naar $29.050. Op het moment van schrijven stijgt de bitcoin koers naar $29.150 op Bybit en €26.686 op Bitvavo. Bitcoin staat daarmee vandaag 0,7% in de min.

Aandelenmarkten kleurden gisteren ook rood en crypto bleef niet onberoerd. Volgens analysebedrijf Kaiko is de correlatie tussen bitcoin en Amerikaanse aandelen weer aan het toenemen, maar dit gebeurt niet op een gunstig moment.

Advertisement

Bitcoin analisten worden bearish

Ondertussen worden analisten ook weer negatiever. Mocht bitcoin niet snel de $29.500 breken, dan vrezen veel analisten dat de koers terug richting de $28.000 kan vallen. Analist Material Indicators waarschuwt dat als dat niveau niet standhoudt, de $25.000 de volgende pitstop zal zijn.

Later vandaag krijgen we nog de publicatie van de zogeheten FOMC meeting minutes, oftewel de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Dit biedt wellicht meer inzicht in het beleid van de Federal Reserve voor de komende tijd en dat kan eventueel wat volatiliteit veroorzaken op de markt.

Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen

Ethereum houdt net als bitcoin nog redelijk stand

Ethereum (ETH) houdt, net als bitcoin, relatief sterk stand vergeleken met de meeste andere koersen. Toch dipte de ETH koers in de afgelopen 24 uur tweemaal onder de $1.820. Op het moment van schrijven herstelt ETH naar $1.825, maar staat daarmee alsnog 0,9% in de min vandaag.

XRP, DOGE en meer altcoins vangen harde klappen

De rest van de top 10 ziet er echter al een stuk somberder uit. Tron (TRX) zakt momenteel onder $0,076 en staat al 1,5% in de min. Binance coin (BNB) zakt met 1,8% naar $234,6. Shiba inu (SHIB) staat 3,1% in de min en komt op $0,00000989 uit.

Polkadot (DOT) daalt met 3,3% naar $4,78. Cardano (ADA) verliest 3,6% van zijn waarde en daalt naar $0,2788. Ripple (XRP) staat zelfs 4,2% in de min en zakt momenteel onder de $0,6 en dipte zelfs al kort naar $0,58.

Dogecoin (DOGE) staat echter al 5,2% in de min vandaag en valt terug naar de $0,0705. Solana (SOL) verliest zelfs 5,9% van zijn waarde en zakt naar $23,4. Polygon (MATIC) is echter de grootste verliezer uit de top 10 en daalt met 6,9% naar $0,63.

PEPE, LUNC en APE vangen nog hardere klappen

De top 100 ziet er zelfs nog somberder uit. Veel munten staan meer dan 5% in het rood en voor stacks (STX), flow (FLOW), chiliz (CHZ) en aptos (APT) is dat al zo’n 7%. Immutablex (IMX) en kava (KAVA) dalen al met bijna 8%. GMX (GMX) en pepe (PEPE) staan bijna 9% in de min.

Terra luna classic (LUNC) zakt met 9,4% en apecoin (APE) zelfs met 9,6%. De grootste verliezer van de dag is echter hedera (HBAR). HBAR maakte begin deze week nog een enorme stijging, maar zakt vandaag met 14% naar $0.063.

Twee groene uitzonderingen op de markt

Tot slot hebben we nog wel een groene uitzondering in de top 100: sei (SEI). Deze nieuwe token maakte afgelopen nacht een enorme piek, maar viel snel terug. Toch staat SEI 15% in de plus en komt gelijk de top 100 binnen met een marktkapitalisatie van $410 miljoen.

Er is nog een andere uitzondering te vinden, maar dan  in de top 200: HarryPotterObamaSonic10Inu. Dat lees je goed, we hebben weer een nieuwe memecoin met een belachelijke naam die de aandacht trekt. De memecoin staat vandaag 15% in de plus, 85% in de plus deze week en zelfs 180% in de plus deze maand. Houd er rekening mee dat dit soort munten de neiging hebben om weer net zo hard te dalen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Bitcoin- en cryptofondsen maken comeback: honderden miljoenen instroom
Advertentie