Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Crypto-hacks laten sporen na: 80% van munten herstelt niet

Cryptohacks blijven ook in 2024 een doorn in het oog voor de industrie

s
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Orbit-chain-crypto-hack

Foto: Shutterstock/photofriday

Wanneer cryptocurrencies of de onderliggende protocollen worden gehackt, komt dat vaak met grote gevolgen. Het meest vanzelfsprekende gevolg, waar menig handelaar ook direct aan denkt, zijn de investeerders die hun bezittingen kwijt raken. Het terugkrijgen van hun munten blijkt vaak een zeer lastige tot onmogelijke opgave.

Hacks op centrale entiteiten en cryptocurrencies

Over het algemeen zijn de hacks in te delen in twee vormen. Zo kunnen er centrale entiteiten zoals handelsplatformen worden gehackt, maar ook cryptocurrencies zelf. Het herstel na een hack is voor beide vormen verschillend. In gesprek met de crypto nieuwswebsite Cointelegraph geeft Mitchell Amador, oprichter en directeur van het in crypto beveiliging gespecialiseerde bedrijf Immunefi, aan dat gehackte protocollen vaak meer schade oplopen dan gehackte cryptocurrencies.

Uit een onderzoek van het bedrijf blijkt dat het overgrote deel van alle gehackte cryptocurrencies een hackaanval niet overleven. De prijs van deze coins daalt dan dusdanig ver dat dit uiteindelijk leidt tot een munt met weinig tot geen vertegenwoordigende waarde. Uit de genoemde data van het onderzoek zou bijna 78% van alle gehackte cryptocurrencies na zes maanden nog steeds met een permanente prijsdaling te maken hebben. In ruim 51% van de gevallen bleek zelfs dat de prijs met meer dan 50% was gedaald in de zes maanden na de hack.

Meeste hacks bij CeFi

In de afgelopen jaren waren de zogenaamde decentralized finance (DeFi) toepassingen het vaakst betrokken bij hacks. Maar door de tijd heen is deze focus van hackers meer en meer komen te liggen op de tegenhanger ervan. In 2024 is het namelijk de centralized finance (CeFi) infrastructuur die het meest te maken heeft gehad met kwaadwillende invloeden van buitenaf. 

Amadar zegt hierover dat de CeFi infrastructuur het meeste schade oploopt bij een hack. Wanneer er bijvoorbeeld een privésleutel wordt gestolen, geeft dit toegang tot alle waardevolle bezittingen die daaronder vallen. Tot nu toe is er dit jaar al voor 1,19 miljard dollar gestolen door verschillende hacks. Hiervan is 636 miljoen dollar toe te schrijven aan CeFi.

Hackers kiezen dus steeds meer voor CeFi. Onder deze sector vallen bijvoorbeeld ook crypto exchanges. Zij beheren en beveiligen vaak miljarden dollars aan kapitalen. Wanneer zij een hack meemaken, loopt de schade dan ook al snel op in de honderden miljoenen euro’s.

Cryptocurrencies herstellen verschillend

Ondanks dat hacks ook voor cryptocurrencies een hoop ellende veroorzaken, zit er wel verschil tussen de verschillende gehackte munten. Zo blijkt dat de grotere munten, die bijvoorbeeld onderdeel zijn van een groter project of bedrijf, vaak minder heftig reageren op de diefstal. Volgens Amador zou dit kunnen komen doordat de grote ecosystemen achter deze munten ervoor zorgen dat er al meer koopkracht is voor de munt, wanneer er een hack wordt uitgevoerd. Zo herstelt de prijs op termijn vaak beter dan bij kleinere munten.

Laatste dagen: OKX geeft Nederlanders €50 in bitcoin gratis

Klaar om stappen in crypto te zetten? Of het nou Bitcoin, Ethereum of PEPE is, als lezer van Crypto Insiders ontvang jij een welkomstbonus tot 50 euro gratis in bitcoin op OKX.

Meld je voor 29 augustus aan voor een gratis OKX-account en ontvang jouw gratis bitcoin bonus.

  1. Meld je aan bij OKX
  2. Doe een storting
  3. Ontvang je bonus

Bekijken & aanmelden

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

THORChain stijgt explosief, precies zoals crypto-experts voorspelden
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple
AI-cryptomunten exploderen na aankondiging van Apple
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie