Foto: Brian A Jackson/Shutterstock
Uit data van analyseplatform DefiLlama blijkt dat in februari 21 miljoen dollar is buitgemaakt in de decentralised finance (DeFi) sector door hackers. Volgens DefiLlama is de 21 miljoen aan gestolen assets in februari een forse stijging ten opzichte van de maand ervoor. In januari werd er ‘slechts’ 740 duizend dollar gestolen bij aanvallen op DeFi protocollen.
Stijging ten opzichte van januari
Het leeuwendeel hiervan had te maken met een aanval op Platypus Finance. Door een aanval verloor het platform 8,5 miljoen dollar. Een fout in de code maakte de hack mogelijk. Het lukte het Platypus team om 78 procent van de schade aan klanten te compenseren. Op 25 februari werden er in Frankrijk twee verdachten gearresteerd die gelinkt werden aan de hack. Daarnaast werd er ruim 2 ton aan crypto assets in beslag genomen.
Een andere opmerkelijke hack vond plaats op 10 februari. Het dForce Network platform werd bestolen van 3,65 miljoen dollar aan assets. Enkele dagen later kwam de hacker naar voren als een ‘white hat’ hacker; een goede hacker die als het ware kwetsbaarheden in systemen blootlegt. De hacker gaf alle gestolen assets terug aan het platform.
DeFi blijft kwetsbaar
Helaas zijn de meeste voorvallen niet het werk van zulke weldadige hackers. Zo werd er in 2022 in totaal voor 3,1 miljard dollar gestolen bij hacks op DeFi platformen. Dat blijkt uit data van het blockchain analyse bedrijf Chainalysis. In vergelijking tot 2022 zijn de DeFi hackers tot zover niet heel actief in het begin van 2023. De 3,1 miljard dollar aan DeFi hacks vertegenwoordigde vorig jaar 82 procent van alle gestolen crypto assets.
De DeFi sector staat algemeen bekend als het ‘Wilde Westen’ van crypto land. Minimale regulatie en kwetsbare protocollen maken het een luilekkerland voor technische hackers. Ondanks dat aantal begint af te nemen, blijven hackers inventief, en zoeken ze telkens nieuwe manieren om van programmeerfouten te profiteren.