Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) en tevens een bekende tegenstander van crypto, heeft naar buiten gebracht dat haar zoon ‘’bijna al’’ zijn investeringen in cryptoactiva heeft verloren, ondanks overvloedige waarschuwingen. De centrale bankier heeft, logischerwijs, een zeer negatieve kijk op Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt en gebruikt het verhaal nu om studenten op de hoogte te stellen van de bijkomende risico’s van crypto.
60% crypto verlies
Lagarde deelde gisteren het verhaal van haar zoon tijdens het ‘Euro20plus’ evenement van de Duitse centrale bank in Frankfurt, zo schrijft Reuters.
Tegenover een groep studenten vertelde ze dat één van haar zoons ongeveer 60 procent van zijn crypto-investeringen is kwijtgeraakt. De ECB-chef heeft vanzelfsprekend geen specifiek bedrag openbaar gemaakt, maar beweerde dat het niet om veel geld zou gaan.
Ze vertelde bovendien dat ze haar zoon het advies gaf om zich niet te wagen aan digitale activa. ‘’Hij negeerde me vorstelijk, wat zijn voorrecht is’’, voegde ze hier echter aan toe. Ook gaf ze aan dat haar zoon nu, met enige tegenzin, accepteert dat ze gelijk had.
Een verlies van 60 procent kan in geen enkel geval veroorzaakt worden door uitsluitend bitcoin. Mocht je bitcoin namelijk hebben aangekocht toen de koers op zijn all-time high van 69.000 dollar stond, sta je nu zo’n 45 procent in de min. Voor veel altcoins is het echter een ander verhaal. Wanneer je bijvoorbeeld cardano (ADA) kocht toen het op een recordprijs van 3,10 dollar stond, sta je nu op een verlies van maar liefst 87 procent.
Kritisch op Bitcoin, voorstander van CBDC
Zoals gezegd staat Lagarde fel tegenover de opkomst van crypto. In het verleden heeft ze digitale activa dan ook gelabeld als speculatief, waardeloos en als instrument dat vaak door criminelen wordt gebruikt voor illegale activiteiten.
Tegelijkertijd heeft ze zich ontpopt als een grote fan van central bank digital currencies (CBDC’s), ofwel digitale valuta uitgegeven door centrale banken.
De ECB is bovendien bezig aan een dergelijke CBDC: de digitale euro. Na een tweejarig onderzoek is de bank recentelijk overgegaan naar de voorbereidingsfase van dit ambitieuze project.