Foto: artjazz/Shutterstock
Binance, ‘s werelds grootste crypto exchange, waarschuwt voor een potentiële verwijdering van meerdere stablecoins. De reden hiervoor is de aankomende baanbrekende Markets in Crypto Assets (MiCA) wet van de Europese Unie.
Binance waarschuwt voor potentiële verwijdering meerdere crypto
De MiCA wet is door de European Securities and Markets Authority (ESMA) opgesteld. Het eerste deel van de wet is in juni 2023 ingegaan. Op basis van de activiteiten van een crypto bedrijf heeft men een jaar tot anderhalf jaar de tijd om aan de regelgeving te voldoen.
Het gedeelte over stablecoins in het derde niveau van de wet is waar Binance zich zorgen om maakt. Dat gedeelte van de wet wordt van kracht in juni 2024. Marina Parthuisot, juridisch directeur van de Franse afdeling van Binance, zei het volgende in een interview:
“We zijn op weg naar een schrapping van alle stablecoins in Europa op 30 juni. Dit zou een grote impact kunnen hebben op de markt in Europa in vergelijking met de rest van de wereld.”
Tot nu toe is namelijk nog geen enkele van de huidige stablecoins goedgekeurd in de EU. De regelgeving omtrent munten als USD Tether (USDT) en USD Coin (USDC) is zeer streng. Aangezien Binance maanden terug al besloot Nederland te verlaten, kan het goed zijn dat om aan regelgeving te voldoen, het platform de munten in de EU schrapt.
CEO positief over aankomende EU wet voor munten als bitcoin
Binance CEO Changpeng Zhao heeft er zelf een andere kijk op en vindt de opmerking van Parthuisot uit de context gehaald. In een post op X (voorheen Twitter) schreef Zhao:
“In feite hebben we al een aantal partners die stablecoins als EUR aan het lanceren zijn, volledig volgens de regelgeving natuurlijk.”
4.
It was a question taken out of context.
In fact, we have a couple of partners launching EUR and other stable coins, in fully compliant manners of course.
— CZ 🔶 BNB (@cz_binance) September 21, 2023
Zhao is positief over de duidelijke regelgeving die de MiCA wet faciliteert. Daarentegen betekent dat niet dat het platform er hinder van ondervindt. Om niet overhoop te komen met Europese waakhonden, besloot het platform Nederland, Duitsland en België te verlaten om aan de regelgeving te voldoen.