Foto: Piotr Swat/Shutterstock
Chainlink (LINK) is een populair project op Ethereum (ETH) dat gebruik maakt van zogenaamde orakels om externe gegevens in te lezen. Het gedecentraliseerde orakelnetwerk heeft onlangs een belangrijke wijziging doorgevoerd aan zijn wallet. Deze speciale ‘multisig’ wallet van Chainlink vereist meerdere digitale handtekeningen voor extra beveiliging en controle bij transacties.
De recente wijzing in het netwerk van Chainlink heeft het aantal ondertekenaars van transacties verlaagd van 4-uit-9 naar 4-uit-8. Deze aanpassing zorgt direct voor een golf van kritiek in de crypto gemeenschap. Volgens een critici zou dit kunnen leiden tot centralisatie van verschillende DeFi projecten.
Chainlink krijgt felle kritiek, zorgen over centralisatie
Crypto-expert Chris Blec wijst op het feit dat Chainlink zonder enige aankondiging de wallet-aanpassing had doorgevoerd. Hij maakt op X, voorheen Twitter, zijn zorgen kenbaar over de mogelijke risico’s van centralisatie die kunnen ontstaan door deze wijziging.
Chainlink multisig has removed a signer and is now a 4-of-8 multisig.
This multisig can change *any* Chainlink price feed to provide *any* price that it wants it to provide.
Completely centralized under this multisig. https://t.co/GOAtJXShIV
— Chris Blec (@ChrisBlec) September 24, 2023
Blec benadrukt dat deze beslissing van Chainlink mogelijk invloed kan hebben op belangrijke DeFi-projecten zoals Aave (AAVE) en MakerDAO (MKR). Deze projecten vertrouwen namelijk op de gegevens van Chainlink. In een ander uitgesproken bericht beweert Blec zelfs dat het hele DeFi-ecosysteem bij één fout door de ondertekenaars in een oogwenk vernietigd zou kunnen worden.
Chainlink verklaart crypto wallet wijziging
Een woordvoerder van Chainlink verklaart echter dat deze update deel uitmaakt van een standaard rotatieproces voor ondertekenaars. Het doel is volgens hen om de betrouwbaarheid van Chainlink-diensten te waarborgen.
“Als onderdeel van een periodiek rotatieproces van ondertekenaars werden de Gnosis Safes met meerdere handtekeningen, die worden gebruikt om de betrouwbare werking van Chainlink-diensten te helpen garanderen, geüpdatet. De rotatie van ondertekenaars werd voltooid, waarbij de Safes hun normale drempelconfiguratie behielden.”
Ondanks deze felle kritiek en de wijzigen in het Chainlink netwerk, heeft de eigen cryptocurrency LINK een sterke prestatie laten zien. In de afgelopen maand steeg de digitale munt van het netwerk met iets meer dan 20%. Deze gegevens tonen de robuuste positie van Chainlink in de crypto-wereld. Op het moment van schrijven wordt LINK verhandeld tegen een prijs van $7,25 per munt.