Foto: ArDanMe/Shutterstock
In de Verenigde Staten hebben de autoriteiten een aantal arrestaties uitgevoerd op verdenking van witwaspraktijken voor vele miljoenen dollars. Voor de activiteiten zou de stablecoin Tether (USDT) en andere valuta’s gebruikt zijn.
Bekende erfgenaam van sieradenontwerper
Een erfgenaam van de wereldberoemde horloge-, armband- en halskettingmaker Louis Cartier, is in de Verenigde Staten opgepakt op verdenking van het witwassen van drugsgeld. Zo zou de man samen met vijf Colombianen geprobeerd hebben om 100 kilo cocaïne te importeren. Daarbovenop probeerde hij ook honderden miljoenen drugsgeld wit te wassen met de (op de Amerikaanse dollar gebaseerde) cryptocurrency USDT.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zou de erfgenaam, Maximilien de Hoop Cartier, opgepakt zijn in Miami. Van daaruit coördineerde hij de delicten samen met een Colombiaans drugskartel. Naast de erfgenaam zijn ook de vijf Colombianen opgepakt. Zij verblijven in een Colombiaanse gevangenis, terwijl Cartier verblijft in een detentiecentrum in Miami.
Cartier bezit de Argentijnse nationaliteit, maar leefde vrijwel zijn hele leven in Frankrijk. Nu hij is opgepakt wordt hij aangeklaagd voor vier verschillende delicten: geld witwassen, samenzweringen om geld wit te wassen, handelen in gestolen eigendommen en het versturen van geld zonder wettelijk verplichte licentie.
Miljoenen witgewassen met crypto
Cartier had een aantal ondernemingen op zijn naam, waarin eigenlijk geen activiteiten plaatsvonden of grote bezittingen aanwezig waren. Als eigenaar vertelde hij financiële instellingen dat de ondernemingen gericht waren op software en technologie. De bankrekeningen van de ondernemingen werden door Cartier echter enkel gebruikt om geld door te sluizen.
Door gebruik te maken van de cryptocurrency USDT, Amerikaanse dollars, Mexicaanse peso’s en andere valuta kon de erfgenaam vele miljoenen witwassen. Voor de arrestaties had de groep al 14,5 miljoen USDT witgewassen.
USDT is bij uitstek geschikt voor het witwassen van geld. De munt vervangt namelijk rechtstreeks de Amerikaanse dollar en kan, in tegenstelling tot betaling via banken, binnen enkele seconden worden verzonden en ontvangen. Door deze mogelijkheid gebruiken drugskartels wel vaker USDT voor riskante leveringen en directe geldtransacties. Daarentegen worden overheidsinstanties, zoals dit verhaal aantoont, er steeds beter in om deze transacties te traceren.
Volgens de eigenaar van het bedrijf Tether, blijven zij er hard aan werken om de criminele activiteiten met hun stablecoin zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn zij een samenwerking aangegaan met Chainalysis. Dit is een blockchain databedrijf, dat oplossingen ontwikkelt voor het monitoren van verdachte activiteiten.