Beleggers verliezen duizenden dollars in memecoin-project
Foto: Tinseltown/Shutterstock
Een groep investeerders van een memecoin zijn een rechtszaak gestart tegen voormalig olympisch atlete Caitlyn Jenner. Zij zou bewust informatie hebben achtergehouden en zelf veel geld verdiend hebben met het misleiden van potentiële investeerders.
56.000 dollar verloren door misleidende informatie
De aanklacht werd gisteren ingediend door Naeem Azad uit het Verenigd Koninkrijk en Mihai Caluseru uit Roemenië. De twee hebben eerder flink geïnvesteerd in de memecoin Caitlyn Jenner (JENNER), maar verloren meer dan 56.000 dollar toen de koers volledig in elkaar stortte. Volgens hen is de voormalig atlete verantwoordelijk voor het verlies, aangezien zij deze investeringen niet hadden gedaan als er geen valse en misleidende verklaringen werden gedeeld.
De memecoin werd in mei van dit jaar gelanceerd op het platform Pump.fun. Deze memecoin maker draait op het Solana (SOL) netwerk en lanceert dagelijks heel veel nieuwe munten. Al snel kwam JENNER in zwaar weer, nadat bekend werd dat iemand waarmee het project samenwerkte hen had opgelicht. Dit zou volgens Jenner en andere prominente personen rondom het project gebeurd zijn door Sahil Arora. Het gevolg was een snelle daling van de koers.
Vervolgens koos Jenner ervoor om de munt opnieuw te lanceren, maar dan op het Ethereum (ETH) netwerk. Helaas hielp dit niet, aangezien vrijwel de volledige waarde van de munt langzaamaan verdween. Inmiddels staat de punt op vrijwel het laagste punt ooit, met een marktkapitaal van ongeveer 207.000 dollar.
Onbekende risico’s voor investeerders
De twee aanklagers geven in hun aanklacht meerdere redenen waarom zij Jenner zien als de schuldige. Volgens hem zou zij bewust ervoor hebben gezorgd dat de munt niet geregistreerd kon worden bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Hierdoor waren er geen verplichtingen over het delen van de risico’s en wisten investeerders dus niet waar ze mee in zee gingen.
De voormalig atlete zou daarnaast op verschillende manieren hebben geprobeerd om haar eigen winst met de munt te vergroten. Bijvoorbeeld door de risicovolle munt te promoten met koersdoelen en een 3% toeslag in te voeren bij transacties.
Ook had Jenner de cryptocurrency al in een vroeg stadium in bezit, voordat de grote massa hun investeringen konden doen. Hierdoor heeft zij de coins kunnen kopen, voordat de prijs nog zou gaan stijgen.
De indieners hebben de atlete beschuldigd van zowel het schenden van effecten wetgeving als gewoonterecht. Het is nog niet duidelijk hoe de beklaagde hierop zal reageren, aangezien zij nog niets van zich heeft laten horen.