Foto: Katherine Welles/Shutterstock
Inmiddels kan niemand er meer omheen: blockchain en cryptocurrencies gaan niet meer als sneeuw voor de zon verdwijnen, zoals veel financiële instituten en overheden in eerste instantie dachten.
Ook zij doen inmiddels hun best om deze technieken te integreren in hun werkzaamheden. Een topman van JPMorgan, de grootste bank van de VS, vindt echter dat niet alles in de financiële wereld thuishoort op openbare blockchain-netwerken.
Openbare blockchains niet geschikt voor banken, zegt JPMorgan topman
Ondanks dat de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, bitcoin (BTC) een frauduleus project vindt, ziet de bank wel nut in blockchain-technologie en maakt er zelf dan ook gebruik van. Toch heeft de investeringsbank ook kritiek op een fundamenteel aspect van blockchain-technologie.
Umar Farooq, de CEO van JPMorgans Onyx-betalingsplatform, dat bovenop Ethereum (ETH) is gebouwd, was onlangs te gast op de Innovation Summit van de Bank for International Settlements (BIS), waar ook werd gepraat over central bank digital currencies (CBDC’s).
Eén van de belangrijkste kenmerken van de meeste blockchains is dat ze bijna volledig transparant zijn; iedereen kan transacties opzoeken en kijken van welk walletadres ze afkomstig zijn. Maar Farooq vindt dit meer een nadeel dan een nuttige functie. Hij verklaarde dat er bij publieke blockchains niemand is om verantwoordelijk te houden als er iets verkeerd gaat.
“Wie klagen we aan? We moeten iets hebben waarmee mensen [op een betrouwbare manier] transacties kunnen doen tussen financiële instituten, waar linksom of rechtsom verantwoordelijkheid in het systeem zit.”
Onyx is weliswaar gebouwd op de Ethereum-blockchain, maar dat betekent niet dat de transacties ook op deze openbare blockchain te zien zijn. Integendeel, Onyx is een zogeheten ‘permissioned’ blockchain, wat betekent dat je er niet zomaar toegang tot hebt en dat financiële instituten transacties kunnen omkeren als daar een goede reden voor is. Met name voor grotere betalingen zou dat belangrijk zijn. Als je als bank 100 miljoen dollar verstuurt, dan moet er een manier zijn om eventuele fouten terug te draaien.
Steeds meer instituten stappen in crypto
Langzaamaan lijkt JPMorgan steeds vaker een uitzondering wat de negativiteit betreft over openbare blockchains. Zo heeft BlackRock eerder dit jaar een geldmarktfonds op Ethereum gezet.
Tegelijkertijd blijkt zo nu en dan dat de bearish houding van de zakenbank lang niet altijd geldt. Zo kondigde het eind vorig jaar aan samen te gaan werken met Avalanche (AVAX) voor het tokeniseren van activa uit de traditionele financiële wereld.