Foto: Scharfsinn/Shutterstock
In tegenstelling tot Bitcoin (BTC) is Solana (SOL) geen proof-of-work (PoW) netwerk, maar een proof-of-stake (PoS) netwerk.
Dat betekent dat er geen mining op Solana is, zoals op Bitcoin. Solana transacties worden niet verwerkt door miners, maar door zogeheten validators.
Onlangs is echter een nieuw project gelanceerd dat een soort bitcoin-mining introduceert op het netwerk van Solana.
Bitcoin-achtige mining op Solana
Solana maakt gebruik van een unieke combinatie van het eerdergenoemde PoS en van proof-of-history (PoH) protocollen. Dit stelt Solana in staat transacties chronologisch vast te leggen wat bijdraagt aan de hoge snelheid van het netwerk.
Er komen hier echter geen miners bij te pas zoals dat bij Bitcoin het geval is. Daarom is onlangs een nieuw project gelanceerd dat alsnog mining introduceert op Solana, genaamd Ore (ORE).
Ore is vergelijkbaar met bitcoin-mining waarbij een computer cryptografische puzzels moet oplossen om het netwerk te beveiligen. In ruil daarvoor ontvangt de miner crypto als beloning.
Er is inmiddels al meer dan 4.000 ORE gemined en daarvan zijn 3.000 tokens geclaimd. In tegenstelling tot bitcoin heeft het echter geen maximum voorraadlimiet. De verwachting is dat na 42 jaar 21 miljoen ORE tokens zullen zijn gecreëerd.
Solana kampt met netwerkproblemen door enorme drukte
Het nieuwe project lijkt snel de aandacht te vinden van de gemeenschap en veel gebruikers zijn al begonnen met ORE mining. Ook kleinere miners kunnen naar verluidt gemakkelijk meedoen.
Het zorgt echter voor flinke druk op het netwerk. Het aantal transacties dat Solana moet verwerken is snel aan het stijgen.
Dit komt op een moment dat Solana al kampt met netwerkproblemen. De toegenomen rage omtrent memecoins op Solana zorgt al voor een enorme drukte op het netwerk.
Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat meer dan 77% van alle transacties op Solana faalt. Dit is inmiddels iets teruggezakt en komt volgens data van Dune Analytics nu op 66,9% uit.
Austin Federa van de Solana Foundation erkent het probleem en zegt dat er gewerkt wordt aan oplossingen:
“Het Solana-netwerk wordt opnieuw op de proef gesteld met een enorme toename van verkeer. Bugfixes worden de komende week uitgerold, waarna de situatie zal beginnen te verbeteren.
Maar er is geen wondermiddel en geen “eindpunt” – we verwachten dat de vraag zal blijven toenemen, wat meer werk zal vereisen om de systemen op te schalen om aan deze vraag te voldoen.
Dit is hoe opschaling eruitziet; het is geen eenmalige actie. Maar keer op keer hebben de diverse groep van kernbijdragers aan dit netwerk laten zien dat Solana inderdaad opschaalbaar is.”