Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
De ING bank onderzocht onlangs de opkomende sector van decentralized finance (DeFi). Lees hier meer over wat DeFi precies is.
In het rapport concludeert ING dat DeFi veel voordelen biedt tegenover traditionele financiële diensten en zelfs nieuwe diensten mogelijk maakt. Er zitten echter ook enkele nadelen aan vast. Volgens de onderzoekers zou “het beste van beide werelden worden bereikt als gecentraliseerde en gedecentraliseerde financiële diensten samenwerken.”
ING noemt onder andere de volgende voordelen van DeFi op: composability (de mogelijkheid om verschillende producten te combineren om nieuwe financiële diensten te creëren), flexibiliteit (transacties kunnen veel sneller wereldwijd worden uitgevoerd), toegankelijkheid (iedereen kan participeren), transparantie (iedereen kan de onderliggende code bekijken), automatisch (processen kunnen automatisch worden uitgevoerd wat ze kostenefficiënter maakt) en interoperabiliteit (verschillende producten en diensten kunnen samenwerken.)
Daarentegen meldt ING dat DeFi niet zonder risico is. Het rapport noemt onder andere op dat sommige van de voordelen in de praktijk niet altijd worden gerealiseerd, dat er geen aansprakelijkheid is wanneer iets fout gaat en dat het voor gebruikers vaak technisch moeilijk is. Er bestaan ook geen anti-money laundering (AML) en know your customer (KYC) processen.
Het rapport stelt voor dat financiële instellingen als banken deze due diligence processen behandelen alvorens ze klanten toestaan om DeFi te laten gebruiken. Dat klinkt echter alsof het tegen het hele idee van decentralisatie en toegankelijkheid van deze markt ingaat.
“Op deze manier kan een DeFi-service voldoen aan de AML-regelgeving. Omdat dit echter onbekend terrein is, is er meer onderzoek nodig om de validiteit van een dergelijke samenwerking tussen gecentraliseerde banken en gedecentraliseerde financiële diensten vast te stellen.”
Herve Francois, hoofd van de blockchain afdeling bij ING, zegt tegen Coindesk dat “DeFi meer ontwrichtend kan zijn voor de financiële sector dan bitcoin.” Hij voegt daaraantoe dat ING de opkomende sector in het vizier heeft.