Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Onderzoeker bij Messari, Ryan Watkins, vond in zijn Q2-beoordeling van stablecoins dat na bijna pariteit met Bitcoin (BTC) te hebben bereikt voor dagelijkse afwikkelingswaarde in het eerste kwartaal van 2020, Ethereum (ETH) “voorbij bitcoin schoot” in het tweede kwartaal.
Watkins schreef over Ethereum, de blockchain waar de meeste stablecoins op lopen: “Al met al is Ethereum goed voor meer dan 65% van alle uitgegeven stablecoins en meer dan 85% van de transactiewaarde van stablecoins.”
In de analyse van Watkins kwam het volume van stablecoins overeen met twee recente trends. De eerste was de COVID-gerelateerde financiële crisis. In het laatste kwartaal is het geld in omloop gestegen met $3,8 miljard nadat het al was gegroeid met $2,4 miljard in het vorige kwartaal.
Een groot gedeelte van die groei was afkomstig van USDT stablecoin, beter bekend als ‘Tether’ de Bitfinex stablecoin die actief is sinds 2014. Deze stablecoin is goed voor $10 miljard van de $12 miljard aan marktkapitalisatie van stablecoins. Verder geeft Watkins aan: “USDT kan Bitcoin binnenkort overtreffen als de dominante valuta op openbare blockchains.”
sUSD, uitgegeven door Synthetix in januari en Binance Stablecoin (BUSD), die in september vorig jaar gelanceerd werd, laten allebei een relatief sterke groei zien. Toch moeten ze nog veel meer groeien, willen ze Tether inhalen. Hoewel Tether in eerste instantie begon op de Bitcoin blockchain, heeft het in 2017 de overstap gemaakt naar de Ethereum blockchain. Daarnaast staat er nog een klein gedeelte USDT op de TRON (TRX) blockchain.
Watkins zegt dat de recente ontwikkelingen en de koers waarin de stablecoins varen positief is:
“Wat in het tweede kwartaal van 2020 duidelijk is geworden, is dat de groei van het voorgaande kwartaal niet alleen te danken was aan een vlucht naar contanten onder impuls van de aanvankelijke onrust op de financiële markten rond de coronaviruspandemie,” merkte hij op. “In plaats daarvan bieden stablecoins in sommige opzichten een superieure betalings- en spaaroplossing.”
De groeiende vraag naar stablecoins komt niet alleen door COVID. Het gebruik van Stablecoin stijgt ook door de opkomst van gedecentraliseerde financiering, ook wel decentralized finance (DeFi) genoemd.