Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Binance stablecoin verliest derde positie in marktaandeel

Binance stablecoin verliest derde positie in marktaandeel

Foto: Shutterstock/24K-Production

Eerder dit jaar kwam BUSD, de stablecoin van Binance, onder vuur te liggen van de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Sindsdien is het marktaandeel van BUSD ten opzichte van andere stablecoins geleidelijk aan het afnemen. Inmiddels is BUSD afgezakt naar de vierde plek onder de stablecoins.

Crypto Ontbijt: Rode markt, Telegram-drama & verdubbeling bitcoinmiljonairs
Crypto Ontbijt: Rode markt, Telegram-drama & verdubbeling bitcoinmiljonairs

De ondergang van BUSD

In februari stelde de SEC dat BUSD een ongeregistreerd effect is en het uitgeven ervan verboden is. Binance reageerde hierop door volledig te stoppen met het uitgeven van nieuwe BUSD. Er werden zelfs grote hoeveelheden BUSD geburnt, of uit de circulatie gehaald. Hoewel BUSD nog steeds gebruikt wordt, heeft het een groot deel van zijn marktaandeel moeten inleveren sinds februari.

Daar kwam twee weken geleden nog een schepje bovenop. De aanklacht van de SEC aan het adres van Binance heeft ook gevolgen voor BUSD. Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan het afglijden van BUSD met alle hectiek rondom Binance.

Volgens Coinmarketcap daalde de marktkapitalisatie van BUSD de afgelopen dertig dagen met 1 miljard dollar. Daarmee staat de stablecoin nu op een totaal van 4,3 miljard dollar. Een schijntje van wat het was in december vorig jaar: toen was de marktkapitalisatie van BUSD nog 23 miljard dollar. Dat is dus een daling van meer dan 80% in een half jaar.

Vanwege deze aanhoudende daling heeft BUSD de derde plek onder de stablecoins moeten inleveren aan DAI stablecoin, uitgegeven door MakerDAO. De nummer 1 en 2 zijn Tether’s USDT en USDC van Circle. Respectievelijk met marktkapitalisaties van 83 en 28 miljard dollar. 

Tether profiteert

Het is tot dusverre over het algemeen geen best jaar voor stablecoin uitgevers. Naast BUSD kwam ook USDC in een crisis terecht. In maart verloor USDC namelijk kortstondig zijn koppeling met de dollar en zakte naar 93 cent. Dit had te maken met de paniek die ontstond toen Sillicon Valley Bank de deuren sloot. De uitgever van USDC, Circle, had namelijk een flinke blootstelling aan de bank.

De enige stablecoin die dit jaar alleen maar sterker lijkt te worden is Tether (USDT). Met alle problemen voor BUSD en USDC profiteerde Tether juist, en diens marktaandeel groeide hard.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Advertentie