De eerste fase van het langverwachte Ethereum (ETH) 2.0 lanceerde op 1 december 2020. Hiermee wil het blockchain-netwerk de overstap van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) systeem maken.
Als eerst werd staking geïntroduceerd. Staking is het vastzetten van cryptocurrency in een smart contract. Enkele weken voor de lancering werd het depositocontract van ETH 2.0 opgesteld. Om de lancering van ETH 2.0 te laten slagen moesten investeerders minimaal in totaal 524.888 ETH in het contract vastzetten.
In eerste instantie verliep dat echter traag, en het leek er even sterk op dat de lanceerdatum van 1 december niet behaald zou worden. Toch stroomde net voor de eindstreep een enorme hoeveelheid ETH binnen en vervolgens was de lancering een succes.
We zijn nu zo’n 6 weken later en volgens gegevens dan Dune Analytics staat er nu meer dan 2,3 miljoen ETH vast in het contract, dat is 450% van de benodigde hoeveelheid.
De afgelopen tijd steeg ook de koers van ether sterk omhoog. Op het moment van schrijven ligt de prijs op ongeveer $1.234. Dat betekent dat er nu maar liefst $2,9 miljard aan ether zit gestaked in ETH 2.0
Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, zei onlangs in een interview met Bankless dat dit een teken is van veel vertrouwen in Ethereum, vooral omdat ze potentieel dit geld nooit meer terug zullen zien als ETH 2.0 faalt:
“In zekere zin is het de ultieme gok op vooruitgang, en de gok op vooruitgang is tot op zekere hoogte waar Ethereum over gaat.”
De stijgende koers van ether gaat echter ook weer gepaard met een stijging van de transactiekosten. Ethereum 2.0 wil dit oplossen door later dit jaar sharding te introduceren. De blockchain wordt dan opgesplitst in meerdere chains waardoor het netwerk meer transacties in parallel kan uitvoeren.