Vier belangenorganisaties hebben de bedrijven die onderdeel zijn van Facebooks cryptocurrency Libra opgeroepen om het project te laten vallen vanwege de dreigende machtspositie die Facebook ermee zou kunnen vergaren. Zij schreven dit in een open brief aan de 27 betrokken bedrijven.
De vier organisaties die de oproep deden zijn: Open Markets Institute, een denktank met als doel monopolies te voorkomen; Public Citizen, een linkse consumentenorganisatie; Demand Progress Education Fund, een internet activistengroep en Revolving Door Project, een anti-Trump organisatie van de Democratische partij.
In een open brief aan de 27 partners van Libra, waaronder Uber, Visa en Mastercard, schrijven de vier dat het terugtrekken een duidelijk signaal zou afgeven voor de toekomst:
We begrijpen dat Facebook een machtig bedrijf is en dat het deels een klimaat van angst heeft gegenereerd met zijn dominantie op de markt. Maar als u zich collectief terugtrekt uit het project, betekent dit dat het nog maar net begonnen tijdperk van digitaal geld gebaseerd zal zijn op eerlijke regels en democratisch beraad en niet op intimidatie door de machtigen,
Libra is de laatste tijd steeds meer onder vuur komen te liggen. Het krijgt vooral met weerstand te maken in de Verenigde Staten. Zo wil het Amerikaanse Congres dat Facebook onmiddellijk stop met het project totdat de bestaande zorgen zijn weggenomen.
Het blijft echter onduidelijk of Facebook dit zal gaan doen. Aangezien de Libra Association in Zwitserland geregistreerd staat, zal waarschijnlijk enkel de Zwitserse wet toepasselijk zijn. In een verklaring schrijft hoofd blockchain bij Facebook, David Markus:
Omdat de (Libra) Association haar hoofdkantoor in Genève heeft, zal zij onder toezicht staan van de Zwitserse Financial Markets Supervisory Authority (FINMA). We hebben voorbereidende besprekingen gehad met FINMA en verwachten met hen in gesprek te gaan over een passend regelgevingskader voor de Libra Association.
Zwitserland krijgt vaker de voorkeur van blockchain- en crypto-projecten vanwege de vriendelijke houding van de autoriteiten in het land. Qua wet- en regelgeving verschillen de VS en Zwitserland niet veel van elkaar. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat Zwitserland actief bezig is om de bestaande regelgeving zo goed mogelijk toe te passen voor de projecten in kwestie, om zo altijd “twee stappen voor te blijven” in de ontwikkeling van blockchain-technologie.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.